18 april 2022

Björn Holmgrens TikTok-resa till ettan

Begreppet svenskt TikTok-fenomen får ny innebörd när Björn Holmgren blir etta med Ut med allt [EMI/Universal]. The Hellacopters är kvar i topp på albumlistan med Eyes of Oblivion ]Nuclear Blast/Warner].

Harry Styles As It Was [Columbia/Sony] nådde i första omgången bara en vecka som etta på Sverigetopplistan. Den petas ner av Sturebys egen Björn Holmgren som med 150 000 följare på TikTok har bas att ta direkt till topp en låt som började som en version av Veronica Maggios Satan i gatan och nu i egen skepnad blir Holmgrens första etta och snart två miljoner på Spotify.

Loam & Adaam är kvar som 2 med Fakka ur [EMI/Universal]. Förra veckans toppnyhet Asme tappar däremot från 8 till 18 med Bella [BL] och Robin Kadir från 9 till 11 med Inkassera (feat. C.Gambino och 23)[Asylum/Warner]. Samma mönster av stegvisa tapp gäller för Melodifestivalens alla toppnummer.

Miss Li klättrar däremot vidare från 16 till 12, 11 och nu 9 med X [Pistol Packin´/Sony].

Veckans andra starka nyhet är Jack Harlow, in som 8 med First Class [Atlantic/Warner].

Listan har också två superklättrare som påminner om en ny era för topplistor: Miriam Bryant och Thomas Stenström i Gråter om du vill [Warner/Warner], som bäst 2 i januari, tar ett kliv från 56 till 20. Babblarna klättrar ännu mer, från 86 till 19 med Babblarnas vaggvisa [Hatten/Universal]. Båda TikTok-assisterade.

Albumlistan återgår till det mer normala efter förra veckans kraftiga rockdominans. Men The Hellacopters topper även nu fyra listor (stora albumlistan, fysiska, vinyl och hårdrock) och Hällas kompenserar rocktappet en aning med nya Isle of Wisdom [RMV/Playground], in som 2 på fysiska och vinyl-listorna, respektive 4 på hårdrock.

Alla fakta på www.sverigetopplistan.se.

Lars Nylin