12 april 2022

Olle Adolphsons minnespris 2022 till CajsaStina Åkerström

CajsaStina Åkerström har tilldelats Olle Adolphsons minnespris för 2022 på 75 000 kronor. 

Olle Adolphsons minnesfond som sköts av Kungl. Musikaliska Akademien har beslutat att tilldela sångerskan CajsaStina Åkerström årets minnespris för betydande insatser på visdiktningens område. Prissumman på 75 000 kr delas ut på Olle Adolphsons födelsedag den 2 maj. Då belönas också Visklubb -67 med ett stipendium på 25 000 kr.

”Cajsa Stina är en underhållande och pedagogisk ambassadör för visan, med djup förankring och förmåga att omfamna såväl det sköra som det burdusa, det smärtsamma som det trösterika. Som tonsättare, textförfattare, utgivare och inte minst scenartist har hon förvaltat visarvet och för berättartraditionen vidare” lyder delar av juryns motivering.

Redan 1970 gjorde Olle Adolphson en bejublad konsert på Visklubb -67 i Säffle. Storheter som Cornelis Vreeswijk, Fred Åkerström och Ola Magnell har följts av en närmast oändlig rad artister, vilka på olika sätt ägnat sig åt viskonsten. CajsaStina Åkerström gjorde en av sina första spelningar där. Klubben är nu inne på sitt 55:e år. ”Detta hade inte varit möjligt utan eldsjälar och visionärer. Drivande krafter i Visklubb -67 är framför allt Per Nilsson och Anders Falk. De bidrar än idag till att hålla den svenska vistraditionen levande.´” skriver Akademien i ett pressmeddelande.

I juryn för Olle Adolphsons minnespris 2022 finns: Mats Bergström (ordförande), Lisa Nilsson, Johan Norberg, Carin Kjellman och Carsten Palmær.

Läs hela prismotiveringen här: shorturl.at/knC67

Christel Valsinger

Foto Pär Wickholm