11 april 2022

Gaffa-vinnare: Adele, ABBA och Thåström

Adele, ABBA och Thåström är dom stora vinnarna efter att 67 033 röstat i det tolfte GAFFA-priset. 

Thåström vinner Årets Album och Årets Soloartist och säger till arrangerande GAFFA:

– Jaha … Oj … Nä men jag får säga tack! Vad kul att ni röstade. Jag är inte så jävla mycket för priser egentligen. Vad det gäller priser i musik har jag egentligen aldrig brytt mig om det. Och det kan ju låta som ett koketteri någonstans – men faktiskt så är det så. Men eftersom att jag läser GAFFA själv på nätet och det faktum att det är läsarna som har röstat så tycker jag att ja, det är ju lite kul. Nu kanske det låter lite klyschigt men så är det. Annars är det någon jury som sitter någonstans och bestämmer och det har jag lite svårt att engagera mig i överhuvudtaget. Jag behöver ju inte vara en ond människa för det, haha!

ALLA VINNARE I GAFFA-PRISET:

Årets Album: Thåström – Dom som skiner

Årets Grupp: ABBA

Årets Uppstickare: Alba August

Årets Soloartist: Thåström

Årets Liveakt: The Hellacopters

Årets Låt: ABBA – I Still Have Faith In You

Årets Pop/Rock – Markus Krunegård

Årets Hiphop/R&B: Timbuktu

Årets Hårdrock/Metal: Lillasyster

Årets Elektroniska: Rebecca & Fiona

Årets Utländska Album: Adele – 30

Årets Utländska Grupp: Iron Maiden

Årets Utländska Soloartist: Adele

Årets Utländska Uppstickare: Olivia Rodrigo

Årets Utländska Låt: Adele – Easy On Me

Redaktionens Specialpris: Tim Bergling Foundation

Motivering:

“Trots att vi människor ser oss som upplysta bär samtiden fortfarande på stora tabun. Tim Avicii Bergling tog sitt liv 20 april 2018. Men ur hans bortgång föddes en stark vilja till förändring. Tim Bergling Foundation arbetar med att motverka psykisk ohälsa bland barn och unga. De tar musiken till hjälp och de skapar engagemang som når långt utanför Sveriges gränser. Inga tabun i världen stoppar den här upplysningen.”

Lars Nylin