5 april 2022

Jazzen i Stockholm tillbaka på Skeppsholmen

Under många år var Skeppsholmen i Stockholm hemmaplan för jazz- och bluesfestivalen. I sommar återvänder jazzen till ön när Fasching In Bloom kör tretton kvällar i ArkDes och Moderna Museets trädgård. Bland artisterna hittar vi såväl utländska musiker som Avishai Cohen, Cécile McLorin Salvant, Bill Frisell och The Comet is Coming som svenska artister som Sara Parkman, Amanda Ginsburg och Amason.

Långt innan Stockholm jazz festival flyttade inomhus och bytte årstid höll festivalen i årtionden yill nedanför Moderna museet. Bosse Stenhammar drev festivalen från sin egen bakficka, tog hit artister som Dizzy Gillespie, Dexter Gordon, Pharaoh Sanders och Ella Fitzgerald. 2011 lämnade jazzfestivalen Skeppsholmen för gott, ersattes några år av Music & Arts men efter det har musiken tystnat på Skeppsholmen. Nu återvänd den i form av Fasching in Bloom.

– Redan på 1960-talet hölls konserter på Moderna museet av jazzorganisationen Emanon vilka blev Föreningen Sveriges Jazzmusiker som nu driver Fasching. Sen kom jazz- och bluesfestivalen med Skeppsholmen som hemmaplan. Därför känns det också helt följdriktigt att jazzen får återvända till ön mitt i stan med en internationellt högklassig uppställning, säger Faschings VD Eric Birath.

Legendariska tenorsaxofonisten Charles Lloyd med gitarristen Bill Frisell, det moderna gitarrspelets arkitekt John Scofield, en av jazzvärldens hetaste röster Cécile McLorin Salvant,  The Comet Is Coming och Emma-Jean Thackray är några av de internationella jazzstjärnor som kommer till Skeppsholmen.

Bland de svenska namnen finns några av den unga jazzens största, pianisten Joel Lyssarides, sångerskorna Amanda Ginsburg och Rigmor Gustafsson samt folkmusikern och sångerskan Sara Parkman, Goran Kajfeš Subtropic Arkestra, Nisse Landgrens Funk Unit och Amanda Bergmans Amason.

Artisterna som spelar på Fasching In Bloom:

Hailu Mergia och Goran Kajfeš Subtropic Arkestra, 8/7

The Comet is Coming, 9/7

Cécile McLorin-Salvant, 14/7

Emma-Jean Thackray, 16/7

Charles Lloyd Quartet feat. Bill Frisell, 21/7

John Scofield, 22/7

Joel Lyssarides Trio, 23/7

Amanda Ginsburg, 29/7

Nils Landgren Funk Unit, 30/7

Amason, 4/8

Rigmor Gustafsson Kvartett, 6/8

Sara Parkman, 12/8

Avishai Cohen Trio, 13/8

Lars Nylin