23 mars 2022

American Song Contest: första deltävlingen avgjord

Den första deltävlingen i American Song Contest är avgjord. Det svenskskrivna bidraget ”Wonderland” med Alexa var en av de tävlande, liksom ett bidrag framfört av Michael Bolton.

(Texten har uppdaterats)

Det var 2017 som Christer Björkman och Anders Lenhoff började prata om möjligheten att ta konceptet Eurovision Song Contest till USA. Tillsammans med Peter Settman, Ola Melzig och produktionsbolaget Propagate har de nu producerat det som blir en åtta veckor lång säsong med 56  tävlande bidrag, som sänds på NBC. Bidragen representerar var sin stat, fem amerikanska territorier och huvudstaden, Washington DC. I en färsk intervju med Billboard Magazine berättar Björkman och Lenhoff om vägen till American Song Contest och sina förväntningar på den (läs här).

Det första avsnittet läggs ut på SVT Play på onsdagar och vill du inte veta resultatet av den första tävlingen kan du sluta läsa nu.

Följande låtar tävlade i den första omgången:

Arkansas: Kelsey LambNever like this
Connecticut: Michael Bolton Beautiful world
Indiana: UG skywalkin Love in my city (feat. Maxie)
Iowa: Alisabeth Von PresleyWonder
Minnesota: Yam HausReady to go
Mississippi: Keyone StarrFire
Oklahoma: AlexaWonderland
Puerto Rico: Christian PagánLoko
Rhode Island: HuestonHeld on too long
Wisconsin: Jake’O Feel your love
Wyoming: Ryan CharlesNew boot goofin’

Juryns vinnare, som går direkt till semifinal, blev låten Held On Too Long med artisten Hueston, som representerar Rhode Island. Låten Wonderland med Alexa, som skrivits av svenska Sunshine (Cazzi Opeia & Ellen Berg), Andreas Carlsson, och Albin Nordqvist tillsammans med amerikanska Bekuh Boom, har dock fortfarande chansen att ta sig till semifinal. Ytterligare tre semifinalister kommer att aviseras i nästa deltävling. För dessa tre slås juryns röster ihop med tittarnas.

Christel Valsinger