22 mars 2022

Krokströmmen revisited

Så har fenomenet Krokströmmen försvunnit från Spotify-statistiken. Och nu har vi också fått svar från Spotify vad det var som egentligen hände.

I slutet av januari var det många i den svenska branschen som noterade att en märklig ny storstad verkade ha uppstått i Sverige, Krokströmmen, som egentligen är en liten plats nära Ytterhogdal i Härjedalen. Strömmandet ökade rejält under ett par veckor, för att sedan plana ut och under de senaste veckorna minska på platsen, för att till slut försvinna.

En talesperson från Spotify säger följande under tisdagen angående Krokströmmen-gate:

– Det rörde sig om ett tekniskt fel hos en leverantör, vilket nu är åtgärdat. Det påverkade inte utbetalningar, listplaceringar eller annat.

Så här har det t.ex. kunnat se ut med Krokströmmen som ny streamingort (siffrorna verkliga, men den svenska artisten anonymiserad).

Samma sak gäller Stodsbouye i Norge, så här har det sett ut för ett av Norges största band:

Alltså, ett tekniskt fel hos en leverantör resulterade i en felaktig geografisk placering av lyssningarna, ungefär så som spekulerades. Men det viktigaste är självklart att den totala mängden lyssningar varit fullständigt korrekt under hela Krokströmmen-perioden.

Följaktligen kan vi nu gå vidare och titta tillbaka i historiken (om vi har sparat den) och minnas de dagar när Krokströmmen hade sin stora stjärnglans. Personligen tycker jag fortfarande att någon borde arrangera en festival däruppe i sommar.

Ett extra tack till Ben Malén som hållit MI-redaktionen vaken och sett till att vi inte glömt bort Krokströmmen. 

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se