21 mars 2022

Konstnärsnämnden: 760 000 till internationellt utbyte

Komponisten och keyboardisten Erik Hjärpe (bilden) är ett av exemplen på musikkonstnärer som fått Konstnärsnämndens bidrag för internationellt utbyte. Andra namn är Anna Lundqvist och Yinon Muallem.

Erik Hjärpe reser västerut till New York. Tillsammans med Jason ”Timbuktu” Diakité har han bjudits in för att sätta upp scenföreställningen En droppe midnatt i samarbete med Harlem Stage i New York. Scenen har befunnit sig i skärningspunkten mellan konst och social rättvisa i nästan 40 år. Föreställningen har skjutits upp i två år på grund av den globala pandemin, men de kan nu båda äntligen resa västerut under våren.

Klarinettisten Natalie Eriksson från Malmö bjuder i september in den italienska komponisten Daniela Terranova till Sverige för att arbeta med verket Let me Breathe för basklarinett och elektronik. Då stycket innehåller mycket nya alternativa speltekniker behöver de träffas för att notera verket som ännu inte är nerskrivet.

Jazzsångerskan Anna Lundkvist från Lidingö reser till Portugal för tre konserter med hennes portugisiska band Anna Lundqvist Lisboa Cinco och en workshop på JAM ‐ Jazz Academy of Musik i Lissabon.

Oudspelaren Yinon Muallem bosatt i Stockholm är inbjuden att presentera sitt nya album Norwegian Oud vid den internationella festivalen One Jazz i staden Baia Mare. Staden är huvudort i länet Maramures i nordvästra Rumänien. Han uppträder tillsammans med sin europeiska kvartett.

Emma Augustsson från Borås, Lisen Rylander Löve från Göteborg och Lisa Ullén från Stockholm reser till Kanada för att inbjudna av Vancouver Improvised Arts Society spela på jazzfestivalerna i Montreal och Vancouver tillsammans med tre kanadensiska musiker.

Sammanlagt fördelas vid detta beslutstillfälle 760 000 kronor till femtioen musikkonstnärer och utbyten planeras att genomföras med arton olika länder. Totalt har 99 ansökningar har behandlats med ett sammanlagt sökt belopp på cirka 3 miljoner kronor.

Listor över samtliga bidrag finns på konstnarsnamnden.se

Lars Nylin

Foto Ulf Berglund