14 mars 2022

Musik för Ukraina

I torsdags samlade TV4:s insamlingsgala Sverige samlas och hjälper med artister som Måns Zelmerlöw, Carola och Thomas Stenström in 37 miljoner till drabbade i Ukraina. 20/3 blir det ett annat exempel på artister som vill hjälpa när namn som Helen Sjöholm och Andreas Mattsson är med på en gala ihop med Frälsningsarmén.

De insamlade medlen från TV-galan delas mellan hjälporganisationerna UNICEF, Rädda barnen, Röda korset och UNHCR. I TV-programmet annonserade Pär Lernström och Soraya Lavasani att programmet lyckades samla in 37 miljoner kronor. Därefter samlades ytterligare 3 miljoner in till hjälporganisationerna.

– Jag är så otroligt berörd av allas engagemang. Det var så mycket kärlek från alla på plats i Kungsträdgården och alla hemma i tv-sofforna. Jag är stolt att se vad vi kan göra tillsammans, säger programledare Soraya Lavasani.

TV-galan är bara en av många i sitt slag just nu. En annan gör att ett bekant samarbete återuppstår, det mellan popscenen och Frälsningsarmén.

Vid galan Hjälp Ukraina – Konsert till förmån för folk i nöd i Frälsningsarméns kyrka Templet i Stockholm 20/3 framträder namn som Andreas Mattsson, Anna Järvinen, Anna Stadling & Helene Sjöholm, Caroline af Ugglas och initiativtagaren Eric Palmqwist.

– Det är helt overkligt att det är krig i Europa. Jag är ju från Gotland. Vi har mycket gemensamt med Ukraina, inte minst genom Gammelsvenskby i södra Ukraina, där många fortfarande talar svenska. Det satte igång en massa tankar hos mig, säger Eric Palmqwist, sångare och låtskrivare, vars senaste skiva Värmen släpptes samma dag som krigsutbrottet.

Under ett samtal med vännen Magnus Helmner började de fundera på vad de själva kunde göra. Plötsligt hade idén om en stödkonsert kläckts och börjat växa.

Sedan gick det fort: ett dygn senare hade de ordnat lokal och samarbetspartners i form av biljettåterförsäljare. De första artisterna tackade ja. Alla inblandade ställer upp gratis.

– Vi är överväldigade. Ofta är det ganska slitigt att dra ihop en sådan här grej, men här har vi hittat hjärtat tillsammans, säger Helmner.

Medlen som samlas in går oavkortat till Frälsningsarméns stödinsamling.

– Det som är bra med deras insamling är att de redan har ett fungerande socialt arbete i Ukraina som de nu har steppat upp ytterligare. De har logistik för det som händer. Vi har imponerats av att pengarna används väl till det som folk vill att pengarna ska användas till, säger Helmner, som förutom att själv vara artist också jobbat som samordnare och projektledare för att stötta utsatta i Stockholm.

Konserten kommer även att streamas live via Frälsningsarméns YouTube-kanal. med möjlighet att skänka pengar via Swish.

Lars Nylin