13 mars 2022

Majorbolagen stänger i Ryssland

Många av musikindustrins tyngsta aktörer har nu pausat sina verksamheter i Ryssland som en följd av invasionen i Ukraina. Det inkluderar alla tre majormusikbolag, Live Nation och Spotify.

Universal Music var först av majorbolagen att pausa sina verksamheter och stänga sina kontor i Ryssland. Detta följdes av Sony Music och senare Warner Music. Innan detta hade bland andra Live Nation fattat detta beslut.

Spotify uppmärksammades sedan det (felaktigt) påståtts att bolaget öppnade nytt kontor samma vecka som Ryssland invaderade Ukraina. Tjänsten har sedan stängt sina aktiva operationer men har meddelat medier att man fortsätter att leverera pengar till rättighetshavare.

Även två av branschens uppstickare – Kobalt och Downtown – har beslutat att stänga. Believe har däremot valt att fortsätta, ”men följer utvecklingen noga” som bolaget säger i ett pressmeddelande.

Kobalt upprepar ett krav från brittiska rättighetsorganisationen PRS att den ryska motsvarigheten RAO ska stängas av, något som musikförlagens paraplyorganisation Cisac än så länge sagt nej till.

TikTok har skalat ner sin ryska plattform till att bara tillåta ryskt content. Där finns det dock en annan aspekt: TikTok har lyssnat på ryska myndigheters varningar om att sprida fake news.

Lars Nylin