12 mars 2022

Blåsmusikens dag 21 maj

Den 21 maj blir det Blåsmusikens dag. I år blåser Sverige både live och digitalt. En av årets frontfigurer är trombonisten Karin Hammar (bilden). 

—Blåsmusiken är så otroligt viktig, både som kulturbärare, men också som ren och skär glädje för så många, både utövare och lyssnare. Oavsett vilken genre man spelar och oavsett om man har det som yrke eller är amatör, så berikar det livet för så många människor, även över generationer. Min mamma, som är 83, har nyligen tagit upp sitt klarinettspel igen. Det finns inget bäst före-datum för blåsmusik, säger trombonisten Karin Hammar.

Tidigare undersökning av blåsmusikersituationen i Sverige samt branschens upprop för att rädda blåsmusiken börjar nu ge resultat. I Regeringens regleringsbrev till Statens Kulturråd för budgetåret 2022 står att Statens kulturråd ska verka för att stimulera återväxten av blåsmusiker och för att stärka blåsmusiken som konstart.

På Blåsmusikens dag fylls torg, gator, scener, kyrkor, föreningslokaler, konserthus och digitalt kanaler med blåsmusik. Det är dagen då Sveriges samlade blåsarkraft mobiliserar och visar styrkan i blåsmusiken och vilken viktig roll den fyller för Sveriges nutida och framtida musikliv.

På www.blasmusikensdag.com och på Facebooksidan Blåsmusikens dag och Instagram samlas information om dagen och alla olika evenemang med länkar till var man kan ta del av dem.

Lars Nylin