1 mars 2022

The Rasmus representerar Finland i ESC

The Rasmus vann en jordskredsseger i den finska uttagningstävlingen till Eurovision Song Contest under lördagskvällen med sin låt Jezebel. Gruppen är kontrakterad till Playground Music och har Lars Tengroth som A&R.

”Det här är helt fantastiskt”, säger Lars Tengroth i ett pressmeddelande. ”Vi signade The Rasmus precis när Playground startade 1999, och nu har vi vårt första bidrag i ESC tillsammans. Jag är så glad för bandets skull. De förtjänar verkligen den här vinsten efter sitt långa hårda arbete.”

The Rasmus är en av Finlands mest internationellt kända grupper. Deras största hit, In the Shadows, har över 100 miljoner streams på Spotify, trots att den släpptes många år innan streamingplattformen uppfanns.

The Rasmus vinnande låt Jezebel är skriven av frontmannen Lauri Ylönen tillsammans med legendariske producenten Desmond Child, känd för sina samarbeten med bl a Bon Jovi, Alice Cooper och Kiss. Han har också samt producerat The Rasmus album Black Roses från 2008. Eurovisionbidraget Jezebel skrevs på bara några timmar baserat på Lauris demo.

Eurovision Song Contest hålls i Turin, Italien den 10–14 maj 2022. Finland tävlar i den andra semifinalen den 12 maj.

Christel Valsinger