15 februari 2022

Marknadsandelar förlag Q4 2021

Universal Music Publishing ökade sina andelar på topplistan medan Sony Music Publishing backade under det sista kvartalet 2021. Sony Music Publishing var dock fortsatt störst med 19%, mot Universals dryga 16. Förlagen har båda andelar i kvartalets största hits med Adele och Ed Sheeran.

Easy On Me med Adele toppar listan för Q4, (Adkins, Kurstin) följd av Shivers med Ed Sheeran (Mac Steve, McDaid, Sheeran, Lavelle). Universal Music Publishing och Sony Music Publishing delar på rättigheterna till båda låtarna. Det gäller också Sheerans Bad Habits (Gibson, McDaid, Sheeran) som finns på en fjärdeplats.

Den sista kvartalssammanställningen bär alltid påverkan av att julmusiken intar topplistorna med äldre låtar som Mariah Careys All I Want For Christmas Is You [Universal Music Publishing, Sony Music Publishing, Kobalt] och Wham!s Last Christmas [Warner Chappell Music] Ingen jullåt har dock tagit plats på topp tio för Q4 2021. Högst placerade svenska låt är Som dom med Saretti (Sarettii, Ax, Engström) [Manus] som är tredje mest populära låt under Q4. 64 låtar har minst en svensk låtskrivare på Topp 100.

Hela listan finns här, hos Musikförläggarna.

Kvartalssammanställningen avser musikförlagens marknadsandelar för den officiella svenska topplistan – Topp 100 singel. Diagrammet baseras på försäljningsindex från IFPI och www.sverigetopplistan.se

 

Christel Valsinger