15 februari 2022

Festivalkollo för hårdrockande tjejer tillbaka

Studiefrämjandet vill tillsammans med Sweden Rock Festival skapa bättre förutsättningar för unga tjejer som älskar och vill spela hårdrock. Nu öppnar ansökan för den mellan 14–17 år som vill spendera fyra dagar på Sweden Rock-kollo i sommar.

-Vi vågar lova att tjejerna kommer att utvecklas och få en upplevelse för livet, säger Sofia Lindqvist Lacinai, Marknadschef & Vice VD, Sweden Rock Festival, i ett pressmeddelande.

Rockmusiken och inte minst hårdrocken är generellt sett kraftigt mansdominerad. Inom Studiefrämjandet har arbetet för att göra studieförbundets musikverksamhet mer jämställd pågått sedan början av 2000-talet. Sweden Rock-kollot som arrangeras tillsammans med Sweden Rock Festival är helt kostnadsfritt för deltagarna och arrangeras 5 – 9 juni.

– Vi vet sedan de två tidigare säsongerna att rock-kollot är extremt uppskattat. Att få omfamna rockmusiken både praktiskt och teoretiskt under fyra dagar är en dröm för många unga tjejer och vi vänder oss till alla, vare sig en är cis eller trans, säger Emma Heimersson, utvecklingsledare inom musik på Studiefrämjandet riksförbundet.

Sweden Rock-kollo finansieras gemensamt mellan Studiefrämjandet och Sweden Rock, och en del av pengarna kommer från auktioner på signerade elgitarrer från tidigare kända artister som spelat på Sweden Rock Festival.

– Vi är så sjukt stolta och peppade att för tredje gången få den stora äran att motivera och inspirera unga musiker på Sweden Rock Kollo, säger Moa Lenngren, gitarrist i Browsing Collection. Det är utan tvekan årets höjdpunkt. Vi har märkt hur stort behov det finns för den här typen av satsningar, så att kollot nu får bli av igen är så mäktigt!

Anmälningsperioden är öppen 15 februari – 15 mars. Kollot arrangeras på Hällevikslägret som ligger i närheten av Norje, där Sweden Rock arrangeras, och avslutas med ett studiebesök på festivalen.

-Tidigare kollodeltagare har varit lyriska över sin upplevelse. Är man i rätt ålder och brinner för att spela hårdrock tycker jag verkligen att man ska ta chansen att söka. Vi vågar lova att tjejerna som blir antagna kommer att utvecklas och få en upplevelse för livet, fortsätter Lindqvist Lacinai.

Utöver Sweden Rock-kollo samarbetar Studiefrämjandet och Sweden Rock Festival också kring festivalens särskilda scen för nya och unga band. I sommar arrangeras scenen Nemis – New Music in Sweden för 15:e gången och även här pågår ett aktivt jämställdhetsarbete. På scenen står bland andra just tjejerna i Browsing Collection.

– Vi kan knappt vänta tills vi åter igen får rocka loss med Sveriges coolaste ungdomar, och fortsätta kampen mot ett mer jämställt hårdrocks-Sverige, avslutar Moa Lenngren.

Lars Nylin

Bilden: Melodifestivalaktuella Browsing Collection är ledare för Sweden Rock-kollo i sommar. Foto: Jan-Erik Lindkvist