8 februari 2022

Polar Music Prize till Iggy Pop och Ensemble intercontemporain

Rockikonen Iggy Pop och den banbrytande solistensemblen Ensemble intercontemporain är årets mottagare av Polarpriset. Prisutdelningen äger rum den 24 maj.

Pandemin gjorde att förra årets Polar Music Prize för första gången ställdes in. Priset som för första gången delades ut 1992 och instiftades 1989 av Stig ”Stikkan” Anderson, delas nu ut för 30:e gången och går likt de flesta år till två mottagare.

Polarprisjuryn lämnar följande motiveringar till årets utnämningar:

”The Polar Music Prize 2022 tilldelas den amerikanske rockikonen James Newell Osterberg, känd för världen som Iggy Pop. Med sin epokgörande grupp The Stooges skapade Iggy Pop furiös rockmusik genom att smälta samman influenser från blues, frijazz och dånet från Michigans bilindustrier. Med sitt mod, utspel och raw power banade Iggy Pop vägen för punk och postpunk. Artister som Sex Pistols, Ramones, Blondie, Siouxsie and the Banshees, Joy Division och Nick Cave följde hans fotspår. Som soloartist har Iggy Pop aldrig stagnerat utan har i ett halvt sekel fört konstarten framåt. Iggy Pop är ”the chairman of the bored” som skildrar utanförskap med ett poetiskt språk. En helt unik artist som personifierar och förkroppsligar vad rockmusik handlar om.”

 

”The Polar Music Prize 2022 tilldelas den Paris-baserade Ensemble intercontemporain. Ensemble intercontemporain grundades av Pierre Boulez med stöd av Michel Guy (som vid den tiden var fransk kulturminister) i samarbete med Nicholas Snowman. Många mästerverk har tillkommit genom att tonsättare haft en särskild genialisk musiker eller ett enastående instrument i åtanke vid komponerandet. Ensemble intercontemporain är den samtida musikens egen Stradivarius som sedan 1970-talet inspirerat vår tids främsta tonsättare att skapa nya mästerverk. Den banbrytande ensemblen har med sin öppenhet för ny teknologi och samarbeten med andra konstarter fått en enorm betydelse för utvecklingen. Ensemble intercontemporain består av 31 solister och har en repertoar som nu omfattar över tretusen moderna verk. Genom sitt fokus på kreativitet, innovation och hög kvalitet, samt stora engagemang i unga människors musicerande, har ensemblen fört hela musikvärlden framåt.”

Tidigare mottagare av priset är bland andra Paul McCartney, Patti Smith, Bob Dylan, Ray Charles, Metallica, The Afghanistan National Institute of Music (ANIM), Grandmaster Flash, Anne-Sophie Mutter, Stevie Wonder, Björk och Joni Mitchell.

Prisutdelningen äger rum de 24 maj i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm och sänds live i TV4 klockan 20. Hela prisceremonin kan ses via TV4 Play från 17.30.

Christel Valsinger

Foto Iggy Pop: Rob Baker Ashton

Foto Ensemble intercontemporain: Quentin Chevrier