6 februari 2022

Intern kritik på Spotify

Rubrikerna kring Spotify handlade i veckoslutet inte enbart om Joe Rogan, Neil Young och om den aktuella kvartalsrapporten. Det har också rapporterats i medier om tidvis hård intern kritik.

Dagens Nyheter rapporterar om hur Spotifys ledning, inklusive VD Daniel Ek, ställts till svars internt. Detta vid ett digitalt möte i onsdags, bara timmarna innan den kvartalsrapport som släpptes den kvällen.

När anställda fick möjlighet att ställa frågor handlade enligt DN de flesta frågor om Joe Rogan. Många anställda uppges ha varit kritik till hur Spotify har hanterat samarbetet med poddcastaren.

– Den stora frågan för de mest kritiska anställda är varför vi har en exklusiv deal med ”The Joe Rogan experience” och därför binds tätare samman med honom. Joe Rogan har ju mest kritiserats för vaccinfrågan men även åsikter som uttrycks i hans podd om frågor kring ras och sexualitet retar upp många, säger en person som var på mötet till DN.

Efter den uppmärksammade kritiken från Neil Young och andra offentliggjorde Spotify riktlinjer för innehållet på plattformen. Bland annat står där att man ska undvika ”innehåll som främjar falskt eller farligt vilseledande medicinsk information som kan orsaka skada eller utgör ett direkt hot mot folkhälsan”.

Enligt Daniel Ek har Spotify länge haft regler på området, men först nu offentliggjort policyn.

– Det hände förmodligen för sent, och det är mitt ansvar, sa Daniel Ek vid presentationen av Spotifys kvartalsrapport på onsdagen, enligt DN.

Det har enligt Washington Post även läckt en inspelning från onsdagens möte. Enligt tidningen sa Daniel Ek vid mötet att han är medveten om ilskan och missnöjet hos en del medarbetare. Men att det är viktigt för honom att kritikerna förstår ”varför man gjorde det här avtalet” och den ”effekt det har på vår strategi för att växa och sättet som vi tänker på vår roll som en plattform”.

I Sverige finns det fortsatt inga exempel på ledande artister som önskat kliva av Spotify.

MI följer upp med en analys av kvartalsrapporten i veckans nyhetsbrev.

Lars Nylin