31 januari 2022

Spotify svarar med Covid-länkar

Neil Youngs uppmärksammade avhopp från Spotify har följts av stöd från några generationskollegor och rubriker om förlorat värde för Spotify på börsen. På söndagen kommenterade Spotifys grundare Daniel Ek turbulensen i ett blogginlägg.

”Vi har inte varit transparenta kring de policyer som styr vårt innehåll” skriver Daniel Ek bland annat och publicera sedan de interna innehållsreglerna. Spotify kommer nu att förse poddar som berör coronaviruset med länkar till en ”covid-19 hubb” där lyssnarna får tillgång till vetenskaplig information om pandemin. Men Joe Rogans kritiserade avsnitt ligger kvar och Ek nämner heller inte de inblandade vid namn.

Daniel Eks inlägg finns här: https://newsroom.spotify.com/2022-01-30/spotifys-platform-rules-and-approach-to-covid-19/

Även Rogan själv kommenterade saken i helgen. I en tio minuters Instagram-video säger han bland annat: ”Om jag gjort er förbannade, ber jag om ursäkt” och även att han ska balansera innehållet bättre framgent. Rogan säger sig också vara ett stort Neil Young-fan och att han varit vakt vid en av dennes konserter.

Beskedet i förra veckan från Neil Young att han ansåg att Spotify skulle välja mellan honom och podcastgiganten Rogan följdes av att Youngs musik i stort försvann från tjänsten. Under dagarna som gått har Spotifys konkurrent Apple hyllat honom och Amazon har gjort ett premiumupplägg med den kanadensiske rockikonen. Det har även förekommit rubriker om att Spotify skulle ha förlorat 2 miljarder dollar i börsvärde i processen.

Däremot har Young inte fått några yngre efterföljare. De enda officiella avhopparna hittills är generationskollegorna Joni Mitchell och Nils Lofgren, gitarrist hos Bruce Springsteen, men även hos Young.

Spotify hade innan Eks blogginlägg bara gjort ett uttalande, till tidningen The Hollywood Reporter:

“We want all the world’s music and audio content to be available to Spotify users. With that comes great responsibility in balancing both safety for listeners and freedom for creators. We have detailed content policies in place and we’ve removed over 20,000 podcast episodes related to COVID since the start of the pandemic. We regret Neil’s decision to remove his music from Spotify, but hope to welcome him back soon.”

Neil Young tog officiellt sitt beslut utifrån Spotifys satsning på Joe Rogan. Men bara två dagar senare hade Young fokus på hans käpphäst, ljudkvalitet. Young skrev på sin hemsida:

“Amazon, Apple Music and Qobuz deliver up to 100% of the music today and it sounds a lot better than the shitty, degraded and neutered sound of Spotify. If you support Spotify, you are destroying an art form. Business over art. Spotify plays the artists’s music at 5% of its quality and charges you like it was the real thing. Switch to one of the alternatives, companies that support the arts. Real sound is available there… You just have to leave Spotify and go to a place that truly cares about music quality.”

Joni Mitchell säger på sin hemsida:

”Jag har beslutat att ta bort all min musik från Spotify. Oansvariga personer sprider lögner som kostar människors liv. Jag står i solidaritet med Neil Young och den globala forskar- och läkarvärlden i den här frågan”.

I Sverige har MI noterat artister som stött Neil Youngs besked, men ännu inga som meddelat att de vill ta bort sin katalog.

Lars Nylin