28 januari 2022

Hooked On A Feeling släpps i rumsligt ljud

Det är snart 50 år sedan hiten Hooked On A Feeling släpptes av Blue Swede och Björn Skifs. Från fredagen den 28 januari finns låten att lyssna på remixad i rumsligt ljud hos Apple Music. Björn Skifs och Bengt Palmers hyllar den nya upplevelsen.

En av de första låtarna som satte Sverige på den internationella musikkartan var Hooked On A Feeling med Blue Swede och Björn Skifs. Nu har låten mixats om i Dolby Atmos, och finns att lyssna på via Apple Music.

Björn Skifs och producenten för låten, Bengt Palmers, säger:

– Hur man åstadkommer detta har vi inte en dyning om, och om vi skall sammanfatta lyssnarupplevelsen i två ord blir det ”Totally amazing!

Bengt Palmers fortsätter:

– Medan en vanlig stereomix ger en vänster/höger-upplevelse, skapar denna mix en otroligt fascinerande tredimensionell rumsupplevelse. Jag har haft lyckan och förmånen att få höra mixen av Björns och Ble Swedes version av ”Hooked on a feeling”, där den inledande Ooga-Chaka-kören hörs vänster/höger medan – när Björn börjar sjunga första versen – det låter som han står ”framför kören”, d.v.s. mycket närmare lyssnaren.

Dolby Atmos har funnits ett tag, men lanserades på Apple Music sommaren 2021, och har visat sig mycket populärt. Till dags dato har 40 miljoner prenumeranter lyssnat på den musik som konverterats till rumsligt ljud, och konsumtionen av rumsligt ljud ökade i höstas 20 gånger snabbare än vanligt komprimerat ljud.

Matt Boerum och Alan JS står bakom den nya mixen av Hooked On A Feeling, och de kommenterar releasen:

– Vi ville värna om den ikoniska låten som fans har njutit av över så många år, men även lyfta några av de mest igenkännliga momenten, som Ooga-Chaka-kören, Björns gyllene vokaler och utbudet av blåsinstrument. Den här mixen placerar dig i mitten av musiken och omger dig av allt som är så fantastiskt med Blue Swede.

Från och med idag kan du lyssna på ”Hooked On A Feeling” som Dolby Atmos här:

https://music.apple.com/se/album/hooked-on-a-feeling-single/1467944024?l=en