25 januari 2022

SAMI instiftar pris för kreativ musikanvändning

Med nya priset Guldnoten vill SAMI, Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation, uppmärksamma verksamheter som på ett kreativt sätt använder sig av upphovsrättsskyddad musik.

Fram till den 4 februari kan allmänheten nominera verksamheter som gym, restauranger och butiker till priset som delas ut av SAMI för första gången i slutet av månaden.

– De senaste åren har allt fler verksamheter insett vilken skillnad musiken i en lokal kan göra. Idag är det många företag och organisationer som använder musik på kreativa och strategiska sätt för att öka försäljningen och förhöja upplevelsen för både kunder och personal. Vi vill hylla dem som ligger i framkant av den utvecklingen, säger Ann Rosenberg, försäljningschef på SAMI.

Runt 36 000 verksamheter som spelar musik i offentlig miljö har avtal med SAMI, vilket innebär att man betalar upphovsrättslig ersättning till artister och musiker för musiken man spelar i sina lokaler. Samtliga är nomineringsbara till Guldnoten.

– Verksamheter som har avtal med oss bidrar i allra högsta grad till ett mer hållbart musiksverige. Ersättningen vi får in är oerhört viktig för våra medlemmar, speciellt när möjligheterna att spela och uppträda live har varit hårt begränsade i snart två år, säger Ann Rosenberg.

Verksamheter kan nomineras här  till och med den 4 februari

Vinnaren utses av SAMI och presenteras i slutet av februari.

Christel Valsinger