24 januari 2022

Avicii Experience öppnar 26 februari

Nedräkningen spurtar inför öppnandet av Avicii Experience i Space, Stockholms nya mötesplats för den digitala generationen. Den  26 februari 2022 slås portarna upp för det 300 kvadratmeter stora museet. 

I ett pressmeddelande summeras Avicii Experience som ”en känslomässig hyllning till en av de verkliga ikonerna inom dansmusik och populärkultur: Tim Bergling. Bakom museet står Pophouse Entertainment och Space.”

Avicii Experience är ett interaktivt museum, producerat av Pophouse Entertainment, där besökaren både kommer nära artisten Avicii och privatpersonen Tim Bergling. Publiken får följa med under Tims väg från tillbakadragen musikentusiast i Stockholms innerstad till internationellt firad superstjärna. Besökare får se in i pojkrummet där allt började och ta del av bilder, musik, videor och personliga tillhörigheter samt lyssna på outgiven musik.

– För mig som har följt Tim nära sedan genombrottet är det med stor tacksamhet och respekt för familjen Bergling som vi nu äntligen kan öppna dörrarna till Avicii Experience, säger Per Sundin, vd Pophouse Entertainment och en av grundarna till Space.

Museets besökare får en unik insyn i Tims kreativa skapandeprocess och de många samarbeten som låg bakom hans musik. Bland annat kommer man att kunna utforska tidigare opublicerat material.

– Avicii Experience låter fans och besökare interagera med Tims musik genom tekniska installationer som är specialgjorda för utställningen. Besökarens deltagande har varit en viktig del i utformningen av Avicii Experience, säger Lisa Halling-Aadland, innehållsproducent Avicii Experience.

– Tim skulle ha varit oerhört stolt över att bli representerad så här. Mixen av ett nytt digitalt grepp och ett klassiskt museum hade tilltalat honom, säger Klas Bergling, Tims far och grundare av Tim Bergling Foundation.

Space, i det femte Hötorgshuset vid Sergels torg i Stockholm, kombinerar gaming, musik och ”content creation” på sju våningsplan. Space öppnade den 27 november 2021 och har bland annat världens största gamingcenter med över 400 spelstationer samt en multi-arena med ambition att bli Sveriges nationalarena för esport.

Biljetterna bokas via: www.aviciiexperience.com. En entrébiljett för vuxna kostar 220 kr och ungdomar (7-17) 150 kr. Barn under sju år går in gratis. En del av intäkterna går oavkortat till stiftelsen Tim Bergling Foundation.

Öppettider

Museet har öppet alla dagar i veckan mellan klockan 11.00 – 19.00. Nu under pandemin kommer ett system med slottider användas för att minska smittspridning.

Tim Bergling Foundation

Tim Bergling Foundation fokuserar på hälsofrämjande och förebyggande åtgärder kopplade till området psykisk ohälsa bland barn, unga samt unga vuxna. Stiftelsen vill även aktivt minska stigmat kring psykisk ohälsa och självmord.

Lars Nylin