23 januari 2022

FYRA SNABBA: Fredrik Elam på anotherblock

Det råder NFT-feber, och nystartade svenska musikfokuserade NFT-bolaget anotherblock har just fått 10 miljoner kronor av bl.a. Steve Angello och Sebastian Knutsson. MI ställde fyra snabba till Fredrik Elam.

Listan över artister som har släppt NFT-er på olika sätt under det senaste året börjar bli rätt lång, samtidigt som plattformar inriktade mot musik som t.ex. Royal, Mint Songs och NFT Concerts attraherar intresse och kapital.

Även de redan etablerade plattformarna OpenSea, Nifty Gateway, Superrare och MakersPlace har en stark vurm för artister, även om majoriteten av NFT-er där fortfarande inte har ”förhöjts” med hjälp av musik.

Nu finns det en startup i Sverige, anotherblock, som vill göra det enklare för fans att investera i musik med hjälp av NFT-er, samtidigt som rättighetshavarna kan fortsätta ha kontrollen över sina verk.

Vi ställde fyra snabba till Fredrik Elam, Product Manager på anotherblock.

Vad är bakgrunden till anotherblock, varför har ni bildat bolaget och plattformen?

– Vi är ett gäng musikälskande entreprenörer som vet hur svårt det kan vara att leva på sin musik, speciellt i tider som dessa. Dessutom tror vi att det finns många som gärna hade investerat i sina favoritlåtar om det fanns ett enkelt sätt att göra det. Musikrättigheter är inte det enklaste att navigera för den som inte är insatt, och att köpa rättigheter är ännu svårare. Vi vill göra det superenkelt att investera i din favoritmusik, vem du än är.

– Vi vill bli den första marknadsplatsen för NFTs med fullt fokus på musik. En plats där kreatörer får presentera sina verk i en snygg kurerad miljö tillsammans med annan relevant content av hög kvalité. Blockchaintekniken gör det möjligt att enkelt handla med musikrättigheter genom att knyta dessa till NFTs. På så sätt kan vi demokratisera musikägande och höja värdet av musik genom att introducera det till den fria marknaden.

Vilka är involverade i satsningen?

– Bolaget leds av grundarna Filip Strömsten, Michel Dahlberg Traore och Sebastian Ljungberg, och backas av bland andra Steve Angello, Doc McKinney (exekutiv producent av The Weeknds Starboy-album) samt J12 och flera grymma ängelinvesterare.

Det finns en del frågetecken kring rättigheter för musik i samband med blockkedjan och NFTs, hur ser ni på det?

– Vår första produkt – Royalty Backed NFTs – gör det enkelt för vem som helst att bli delägare i sina favoritlåtar. Samtidigt vill vi att kreatörer ska behålla sina kreativa rättigheter i så stor utsträckning som möjligt. Därför har vi valt att låta kreatörer sälja delar av sina royaltyrättigheter (pengaströmmar) på vår plattform. På så sätt får fans ta del av framgången samtidigt som kreatören får behålla sina master- och förlagsrättigheter. Dessutom kommer den som skapar en NFT på anotherblock få en creator’s commission varje gång NFT:n säljs vidare.

– Vi har jobbat och jobbar kontinuerligt nära med ett team jurister för att ta fram de kontrakten som kommer vara knutna till respektive NFT. Automatiska utbetalningar, full transparens och bevis av ägandeskap är bara några av de fördelar som blockchaintekniken möjliggör. Även om vi initialt fokuserar på royaltyrättigheter så lämnar vår legala lösning även utrymme för att koppla master- och förlagsrättigheter till NFTs vilket i framtiden kommer att underlätta music rights management för skivbolagen.

Om du tittar fem år in i framtiden, hur ser det här området ut då, och vad är målsättningen för anotherblock?

– Om fem år kommer ännu fler kreatörer kunna leva på sin musik och få god ersättning för sitt kreativa arbete. Målet för anotherblock är att vara en viktig accelerator för att nå dit.

Fredrik Elam avslutar med att säga att vem som helst som är artist eller sitter på rättigheter och vill komma i kontakt med teamet, kan göra så genom att maila ida@anotherblock.io.

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se