12 januari 2022

Cosmos köper Ace Records katalog

Cosmos Music har förvärvat det engelska skivbolaget Ace Records samtliga masters – cirka 9 000 titlar – samt förlaget Rockin’ Music  – med cirka 3 000 copyrights.

Det handlar nästan uteslutande om amerikansk och engelsk repertoar i alla tänkbara genrer. Inspelningar av artister som Etta James, BB King, The Damned, Ike & Tina Turner, Motörhead, John Lee Hooker, Sniff ’n’ The Tears, Joe Simon och The Fatback Band.

Cosmos kommer att fokusera på marknadsföring, försäljning och marknadsföring av master- och förlagsrättigheter på den digitala marknaden, tillsammans med synk och andra licens- och varumärkesmöjligheter.

Ace Records kommer att förbli ett oberoende skivbolag under sin befintliga ledningsgrupp. Ace kommer att fortsätta att sköta fysiska produkter. All backroomverksamhet inklusive administration av royalties kommer att fortsätta som tidigare.

– Efter att ha lagt ner mycket tid och ansträngning på att försöka hitta en lämplig partner för att föra arvet från Ace Records vidare, känner vi starkt att vi i Cosmos har hittat den perfekta matchen. Det är personer som är engagerade i Ace Records traditioner, musikaliskt, känslomässigt och kulturellt, summerar Ace Records ledningsgrupp i ett pressmeddelande.

Cosmos grundare Fredrik Ekander säger:

– Det är en sann ära och ett verkligt privilegium för Cosmos Music att ha fått förtroende av Ted, Trevor och Roger för att hjälpa till att bära Ace-facklan in i framtiden. Jag köpte min första Ace-LP när jag var 14 år gammal. Idag – nästan 40 år senare – får jag säga att det är vår uppgift att fortsätta arbeta med denna katalog över hela världen. Helt fantastiskt.

Lars Nylin

Bilden. Ace Records ledningsgrupp Trevor Churchill, Ted Carroll och Roger Armstrong