20 december 2021

Thore Ehrling-stipendiet till Claes Janson

Sångaren Claes Janson tilldelas Thore Ehrling stipendium för ”sin skarpt profilerade bluesröst och musikaliska gärning inom jazz, blues och visa”.

Claes Janson har sedan 1960-talet varit rösten i grupper som Good Morning Blues och Gugge Hedrenius Big Blues Band men inte minst under eget namn. Nu tilldelas hans 2021 års Thore Ehrling stipendium för sin musikaliska gärning.

– Claes har också förmedlat ett lika äkta uttryck i visor och populärmusik på svenska samt genom sin generösa personlighet underhållit sin publik oavsett vilket musikaliskt uttryck som stod på programmet. Claes har genom hela sin karriär verkat helt i den anda som kännetecknade Thore Ehrling, skriver juryn i sin motivering.

Thore Ehrling-stipendiet delas varje år ut till trumpetaren, kompositören, arrangören tillika kapellmästaren Thore Ehrlings minne. Fonden förvaltas av bland annat Musikerförbundet, Ifpi, SKAP, Folkets hus och parker och Musikförläggarna.

Lars Nylin