17 december 2021

Svenskt i topp på The Guardians årslista

Albumet ”Prioritise Pleasure” med artisten Self Esteem toppar brittiska The Guardians lista över årets album. Producent och låtskrivare på skivan är en bekant svensk – Johan Karlberg, från bland annat duon The Very Best.

Senegalesiske artisten Baaba Maal, Londongruppen Mumford & Sons, rapparen/sångerskan M.I.A. och Malawi-artisten Lazarus är några av artisterna Johan Karlberg har jobbat med. Det är  utöver den egna, hyllade gruppen The Very Best som han har gett ut flera album och singlar med. 

Johan kommer ursprungligen från Linköping men huserar sedan flera år tillbaka i Margate, England. Sedan sju månader befinner han sig dock i på landsbygden Östergötland där han byggt ett hus till sig själv och sin fru.

Men det var i Margate han träffade Rebecca Taylor, som gör musik under namnet Self Esteem.

– Hon var med  i ett band som hette Slow Club och flyttade till Margate strax efter att jag gjorde det.  

– Bandet låg på etiketten Moshi Moshi och Steven som är en av grundarna bodde också i Margate. Han hetsade mig att jag borde göra något med henne när hon ville göra en sologrej.

De började jobba ihop våren 2016, ett samarbete som resulterade i albumet Compliments Please som kom ut 2019. Prioritise Pleasure, som nu toppar the Guardians lista över 2021 års bästa album, producerades klart förra sommaren. 

– Vi jobbar jättebra ihop, smidigt och lätt. Varje gång vi träffades skrev vi två låtar.

Det enda spåret på albumet Johan inte varit med och skrivit är I Do This All The Time, singeln som samma the Guardian utsett till årets låt.

Men Johan var inte särskilt förtjust i den låten initialt.

–  Jag var verkligen anti och försökte övertala dem att ta bort den från albumet, skrattar han. 

– Men det är kul att se att man har fel! 

Låten, som handlar om att acceptera och älska sig själv trots att man inte lever upp till standardnormen, har fått stor betydelse för många. I England blev den under året också ett slags anthem för kvinnorörelsen, när  mordet på en ung kvinna i åras, utfört av en polis, väckte starka känslor.

Över huvud taget verkar albumet ha kommit i rätt läge och Rebecca Taylors texter hanterar många problem som är aktuella just nu, menar Johan. 

– Själv har jag haft dålig koll eftersom jag varit här och byggt hus så länge, men jag har förstått, när jag pratar med folk i England, att albumet är hypat i industrin och bland journalister. Det har fått sjukt bra kritik.

– Jag känner mig så långt ifrån allt det där, men det är jättekul och jag är superglad för henne. Hon har kämpat så otroligt hårt.

Vad händer framöver?

– Rebecca kommer hit i mars och då ska vi jobba ihop igen. Sen ska jag börja jobba med en film som jag ska göra musiken till. Jag har några olika projekt ihop med Baaba Maal också, både större och mindre.

Finns The Very Best fortfarande?

–  Ja det har bara varit så mycket annat. Jag blev lite trött, för det kostade så mycket pengar med skivorna och turnéerna. Det tog musten ur det. Men vi skulle gjort en festival i Malawi förra året för Lazarus, som fick ställas in på grund av lockdown. Då skulle vi börjat jobba på nytt material. Men det kanske blir nästa år.

Läs The Guardians utnämning av Prioritise Pleasure till årets album här.

Christel Valsinger