14 december 2021

Nyss mastrat – MI väljer bland nya releaser

Old, new, borrowed and blue. MI:s Lars Nylin letar i veckans releaser med hjälp av ett brittisk sagessätt. Och hittar fynd bland såväl nyheter som uppdaterade arkivfynd.

Phoebe BridgersDay After Tomorrow (låt)

En skrovlig antikrigs-låt av Tom Waits från 2004 förvandlas till en ljuvlig julsång av superba Phoebe Bridgers. Versionen kommer komplett med drömska arrangemang och klanger av Silent Night.  Visst, Bridgers har redan tidigare gjort Simon & Garfunkels 7 O’Clock News/Silent Night, men det här känns ändå fräscht och framförallt fantastiskt. [Dead Oceans]

Neil YoungWelcome Back (låt)

Neil Youngs aktuella album Barn är en fin kärleksförklaring till konceptet ”låt-oss-jamma-och-se-vad-som-händer”. Om jam-bollplanket är Crazy Horse (numera med Nils Lofgren på gitarr) borde det ha kunnit blivit starkare än var Barn faktiskt landar. Men bland de relativa bagatellerna finns en låt där stjärnhimlen öppnar sig över Youngs lada Kalifornien. Welcome Back är i rakt nedstigande led en värdig avtagare till Young-klassikern Cortez The Killer från albumet Zuma. Den kunde ha fått fortsätta flöda i timmar. [Reprise/Warner]

Clara KlingenströmClaras dagbok (album)

Vi som tyckte att Clara Klingenström kom från ingenstans till Melodifestivalen känner igen oss i delar av detta debutalbum. Men bortom det lätt Mellodoftande (och hon stack trots allt ut redan där) finns här även skisser av en Clara som ger löften om att följa upp sådant som allt från Laleh till Pernilla Andersson gjort. Träffsäker dagbokspop som prickar in även hos oss som varit långt från hennes sorts kärva uppväxt. 17 spår är för mycket, men det bästa här är ytterst lovande svensk popmusik. [Freebird/Warner]

Sam Fender/Holly HumberstoneSeventeen Going Under (Acoustic) (låt)

Sam Fender har redan exploderat på den brittiska scenen. Holly Humberstone har bubblat ett tag och vann häromveckan Brit Awards Rising Star-pris. Med detta finstämda möte i Fenders mjuka vrede i Seventeen Going Under minskar knappast möjligheten att Humberstone går i Fenders spår ut till den breda publiken. Extremt välförtjänt i så fall. [Polydor/Universal]

Tame ImpalaNo Choice (låt)

När Tame Impalas Kevin Parker gräver i arkivet hittar han låtar som många pop-sökare skulle offra ett lillfinger för. No Choice är ett överblivet spår från förra årets Slow Rush om har jobbats klart. Låten uppfinner inte hjulet för Tame Impala, det mest i det psykedeliska showgazing-gunget känns igen. Men det sticker likväl ut och ger löften om att detta projekt framöver kommer att bli än tydligare som brobyggare mellan indiepop och alternativ klubbmusik. [Island/Universal]

Fotnot: Nyss mastrat tar nu paus till nyhetsbrevet 11/1.