13 december 2021

Nytt i P2: Försvunna elektrogudinnor och alternativ konstmusik

Anna Charlotta Gunnarson och Andres Lokko är välbekanta namn i MI-sammanhang. Nu dyker dom upp med programnyheter i Sveriges Radio P2. Andres tittar på alternativ konstmusik, Anna Charlotta berättar historien om elektrogudinnorna som bokstavligen försvann.

I P2 Dokumentär Deux Filles – elektrogudinnorna som försvann tecknar journalisten och radioproducenten Anna Charlotta Gunnarson bilden av en frisinnad musikera och en avantgardegrupp långt före sin tid – en rafflande historia som sträcker sig över fem decennier.

1982 dyker två unga, franska musiker upp på avantgardehimlen: Claudine Coule och Gemini Forque. Den innovativa duon kallar sig Deux Filles och deras liv är sedan tonåren sammanflätade av död och sorg, vilket också märks på deras album.

Debutplattan Silence & Wisdom väcker stort intresse hos den brittiska popeliten och jämförs i pressen med pionjärer som Jean-Michel Jarre och Brian Eno. Att två kvinnor producerar experimentell musik hör inte till vanligheterna i 80-talets konstkretsar och förutom de drömlika melodierna triggar också gruppens romantiska estetik många manliga journalisters fantasi.

Deux Filles har framtiden för sig och festerna avlöser varandra, men runt hörnet väntar katastrofen. Inför sitt tredje album reser Coule och Forque till Nordafrika för att ladda batterierna. Där upphör alla spår. Tidningarna berättar om hur främlingslegionen hittat ett utbränt hus i Alger, men exakt vad som hänt tjejerna är en gåta. Ända till nu.

– Jakten på sanningen om Deux Filles är något av det mest spännande jag upplevt i yrket, säger Anna Charlotta Gunnarson. Hur kan en popduo bara gå upp i rök?

P2 Dokumentär Deux Filles – elektrogudinnorna som försvann släpps som podd fredag 17 december och sänds i P2 lördag 18 december klockan 12.03.

Lokko i P2

”Den andra konstmusiken”

Andres Lokko tar plats i P2 som programledare. Lokko i P2 är programmet som lyfter fram musiken i mellanlandet, den som varken platsar på listorna eller spelas i konserthusen. Allt från introverta soundscapes i ambientland till experimentell dancehall ifrån Jamaica.

Varje program tar avstamp i ett nytt album eller en aktuell låtskrivare/tonkonstnär och bygger sig självt kring sin ursprungsplanta. Första programmet som sänds den söndagen den 19 december utgår från kompositör Mary Lattimores senaste album Collected Pieces. Lattimore är från Kalifornien och har harpan som sitt huvudinstrument.

Producenten Edith Söderström är musikskribent och producent känd från P2:s Musikrevyn där hon är en återkommande panelmedlem. Hon har producerat Korssell i P2 samt en essä-serie för P2 2019 (Östersjön). Därutöver har hon programlett Musik mot midnatt, Klassisk morgon samt P2 på hemväg.

Lars Nylin

Foto Deux Filles: Michael Kostiff

Foto Anna Charlotta Gunnarson: David Silva