6 december 2021

Fiendens Musik blir bok

Under några intensiva år i slutet av 1970-talet skakade Fiendens Musik från Lund om rockscenen i en period när universitetsstaden var i svenskt rockfokus. Nu kommer en bok om gruppen och tiden.

Författaren och journalisten Karl G Jönsson var en av många kreativa krafter i Fiendens Musik. I boken berättar han om allt, från extatiska Stockholmsspelningar till Mats Olssons raseri i Expressen och proggarnas attack.

I ett pressmeddelande sammanfattas boken:

”En spark rätt i skallen” är en tidskapsel som både avslöjar det politiska spelet när punken utmanade proggen och skildrar den oerhört kreativa punkscenen, inte minst i Malmö/Lund, där man inte väntade på att få allt serverat – man gjorde det själv.”

Fotografen Mats Bäcker bildade bandet tillsammans med Mats Zetterberg. Historien om Fiendens Musik illustreras av en mängd av Bäckers svartvita rockfoton.

Rockkritikern Lennart Persson sammanfattade en gång bandet:

”Fiendens Musik från Lund skulle kunna kallas ett punkband, eftersom gruppen steg in på den svenska rockscenen precis i det ögonblick då den engelska punkvågen rullade in över den. Men Fiendens Musik var mer än så, bandet knöt också an till de mer anarkistiska och politiskt inkorrekta delarna av den proggrörelse man med sin humor och smått naivistiska inställning samtidigt så effektivt retade upp. Med texter fulla av ironi och samhällskritik, socialrealism och dylanskt utflippade ordramsor och med ett aggressivt sväng i musiken blev man ett högst älskat liveband runt om i Norden.”

Fiendens Musik och andra från Lunds rockscen medverkar i ett event på Lundabryggeriets Ölkällare i Lund  onsdagen den 15 december samt på Folk å Rock i Malmö lördagen den 18 december.

Karl G Jönsson: En spark rätt i skallen. När punken krockade med proggen – historien om Fiendens Musik och Lunds rockscen 1977-1981. Helium Press. Boken släpps 10/12.

Lars Nylin