3 december 2021

Spotify 2021 Wrapped – så lyssnade vi under året

Alla som har Spotify har som Wrapped fått fakta om vad vi lyssnade på under året. Men Spotify summerar också vad alla svenskar – och världen – lyssnat på.

Spotifys 2021 Wrapped ger tillfälle att stanna upp och reflektera, inte bara över all fantastisk musik och alla poddar som har förgyllt året, utan även de omvärldshändelser som så uppenbart gjort avtryck i kulturen och lyssningen. Det har varit ett år utöver det normala och de kreatörer som har haft störst genomslagskraft under året är också de som definierar det, även om ingens personliga Wrapped är den andra lik såklart, säger Jenny Hermanson, Nordenchef på Spotify.

Hov1 är årets mest streamade artister i Sverige. Gruppens album Barn av vår tid släpptes i oktober. Nu står det klart att gruppen är den mest streamade akten i landet under 2021.

-Det känns helt fantastiskt. Det känns som att vi har tagit ett helt nytt steg i vår karriär, och att vi vuxit tillsammans med fansen. 2020 var ett dåligt år för hela världen. Så 2021 ville vi släppa musik som skulle göra folk glada. Vårt 2021 är året vi lärde oss mest om oss själva som grupp och individer. Vi insåg att det viktigaste i vårt artisteri är att vi själva tycker om och står för det vi gör. Vilket i sin tur kommer att uppskattas och uppfattas av den som lyssnar på musiken, säger Hov1 om musikåret 2021 i ett pressmeddelande.

7 av de 10 mest spelade artisterna i Sverige är svenska. Topplistan över landets mest lyssnade låtar präglas av musik på svenska, och i toppen hittas vad som tycks ha blivit en nutida klassiker i många svenska hem under pandemin – Babblarnas vaggvisa. På andra plats finns Miriam Bryant och Victor Leksell tystnar i luren följt av Hov1:s och Einárs låt Gamora samt stjärnskottet A36:s stora sommarsuccé Samma gamla vanliga.

Trots att det släpptes så sent som den 29 oktober 2021 är albumet = av Ed Sheeran det album som spelats mest på Spotify i Sverige i år. Benjamin Ingrossos En gång i tiden (del 2) är det näst mest streamade.

För andra året i rad är rapparen Benito Antonio Martínez Ocasio, mer känd som Bad Bunny, den artist som flest lyssnat på globalt under året som gått.

18-åriga Olivia Rodrigos musikkarriär tog raketfart i början av året när hon släppte drivers license som nu, nära ett år senare, är världens mest streamade låt. I maj kom debutalbumet SOUR och succén blev ett faktum – albumet är årets mest spelade globalt och slår både Justin Biebers Justice och Ed Sheerans =. I Sverige är SOUR det fjärde mest spelade albumet på Spotify.

Podcasts fortsätter att öka i både antal och popularitet. Det finns nu över 3,2 miljoner poddar att välja mellan på Spotify. Även här märks musiken här och där. Benjamin Ingrossos sommarprat i Sommar i P1 är exempelvis Sveriges mest streamade poddavsnitt på Spotify 2021.

 

Topp 10 mest spelade låtar i Sverige:

Babblarnas vaggvisa – Babblarna

tystnar i luren – Miriam Bryant, Victor Leksell

Samma gamla vanliga – A36

Gamora – Hov1, Einár

Svag – Victor Leksell

STAY (with Justin Bieber) – The Kid LAROI, Justin Bieber

Du måste finnas – Newkid

Barn av vår tid – Hov1

Lose my mind – Myra Granberg

Bad Habits – Ed Sheeran

 

Topp 10 mest spelade artisterna i Sverige:

Hov1

Einár

Dree Low

Justin Bieber

Ed Sheeran

Victor Leksell

The Weeknd

Yasin

Veronica Maggio

Miriam Bryant

 

Topp 10 mest spelade albumen i Sverige:

=, Ed Sheeran

En gång i tiden (del 2), Benjamin Ingrosso

Justice, Justin Bieber

SOUR, Olivia Rodrigo

Fånga mig när jag faller, Victor Leksell

DOM SKA VETA, Molly Sandén

Tusen Flows, Asme

After Hours, The Weeknd

Shoot For The Stars Aim For The Moon, Pop Smoke

Poster Girl, Zara Larsson

 

Topp 10 mest spelade poddarna i Sverige:

P3 Dokumentär

Sommar & Vinter i P1

Spotify Dok

Rättegångspodden

ursäkta

Framgångspodden

The Joe Rogan Experience

P3 Krim

SWEET BUT PSYCHO

P1 Dokumentär

 

Topp 5 mest spelade låtar globalt:

 

drivers license – Olivia Rodrigo

MONTERO (Call Me By Your Name) – Lil Nas X

STAY (with Justin Bieber) – The Kid LAROI, Justin Bieber

good 4 u – Olivia Rodrigo

Levitating (feat. DaBaby) – Dua Lipa, DaBaby

 

Topp 5 mest spelade artisterna globalt:

Bad Bunny

Taylor Swift

BTS

Drake

Justin Bieber

 

Topp 5 mest spelade albumen globalt:

SOUR, Olivia Rodrigo

Future Nostalgia (The Moonlight Edition), Dua Lipa

Justice, Justin Bieber

=, Ed Sheeran

Planet Her, Doja Cat

 

Topp 5 mest spelade poddarna globalt:

The Joe Rogan Experience

Call Her Daddy

Crime Junkie

TED Talks Daily

The Daily

 

Lars Nylin