28 november 2021

Space is the place för digital kultur

Nya Space vid Sergels Torg i Stockholm är en av de mer spektakulära svenska byggnadsnyheterna med musikkoppling på senare år. Kulturcentrat är även ett e-sportcenter, men femte Hötorgsskrapan rymmer nu också bl a konsertlokal och skivbolag. MI:s Ida Johansson var där vid öppningen.

Nu är Space, huset för digital kultur vid Sergels Torg i Stockholm, öppet för allmänheten. Den 27/11 november invigdes det nya kulturcentret som på sina 7 våningar rymmer konsertlokal, e-sportsarena, 400 speldatorer, co-workingytor för tech- och musikföretag, ett japanskt och koreanskt brasserie och inte minst Avicii Experience – en interaktiv utställning till minnet av Tim “Avicii” Bergling, som öppnar 2022.

– Tanken är att allt som får plats i en gamingdator, som e-sport, content creation och musikprogram, förenas i den här lokalen, berättade under invigningen förre Universal Music-basen Per Sundin, nu VD för Pophouse Entertainment och initiativtagare till Space.

Tillsammans med Gustav Käll och Lars Blomberg grundade han idén till Space 2019. I början var planen att fylla tomrummet av mellanstora konsertlokaler i Stockholms innerstad. Men efter att ha insett e-sportens växande popularitet bland unga och gamla samt ökande omsättning i Sverige, blev det självklart att ge gamingkulturen en plats i huset.

Med dessa två komponenter klara blev Avicii Experience den sista pusselbiten. Per Sundin fortsatte:

– I samband med tragedin att Tim Bergling gick bort alldeles för tidigt, så frågade Klas Bergling, Tims pappa, mig om vi inte kunde göra något liknande Abba-museet. Där föll sista pusselbiten på plats. Avicii var en väldigt dedikerad och duktig World of Warcraft-spelare innan han laddade ner sitt första musikprogram.

Avicii Experience öppnar i början av 2022 och blir en destination för fans och allmänheten för att fira minnet av en av vår tids största svenska musikskapare. Det blir en inblick i artisten Avicii och personen Tim Berglings liv i form av en interaktiv utställning. Besökare kommer att höra osläppt musik och ej tidigare berättade historier.

Men Spaces utbud slutar inte där. Planen är att Space ska vara en del av utbildningen inom tech- och programmering för ungdomar och stötta upp svenska skolor med föreläsningar och utrustning för lärare och elever. Space kommer dessutom erbjuda kostnadsfria bootcamp för ungdomar, 13-19 år, under skolloven, för de som vill utvecklas inom tech och programmering.

Detta och mycket mer finns öppet för allmänheten från och med den 27/11. Space finns i den femte Hötorgsskrapan vid Sergels torg i Stockholm.

Text & foto Ida Johansson