23 november 2021

Nyss mastrat – MI väljer bland nya releaser

MI:s Christel Valsinger har hittat favoritlåtar på nya tunga releaser med Adele och Miriam Bryant. Dessutom: ett album för vintern och en ny pärla från en svensk artist med internationell potential. 

Andreas Mattsson Soft Rock

I lördagens avsnitt av Så mycket bättre sa Andreas Mattsson att han inte tycker om musik med mycket diskant, kanske för att han ägnat så många år åt musik som låter så. Hans nya soloalbum är således mjukt i kanterna, som en vila för trötta öron. Här har varje instrument sin plats och tävlar inte om utrymme i ljudbilden. Så dras man också mot texterna, om det medelålders livet. Det vackra, det som gör ont och det som bara är som det är. Det här är ett album som kommer att följa med mig i vinter. [Playground]

Adele30 (album)

Årets största albumrelease bjuder på klassiskt Adelematerial, som souliga singelballaden Easy On Me och radiotillvända Can I Get It med produktion av Max Martin och Shellback. Men mest spännande är de jazzigare utflykterna i All Night Parking, som framförs mot en längre sampling från jazzpianisten Errol Garners No More Shadows, och Ludwig Göransson-producerade inledningsspåret Strangers By Nature. Båda kombinerar tidlös elegans med moderna inslag som sub-bas (den senare) och beats (den förra). [Sony Music]

Miriam Bryant – Rosor från en loser (låt)

Vinnar-anthems finns det gott om, men vad sjunger man om man förlorat? Miriam Bryant, Linnea Martinsson och Elias Kapari har skrivit en alldeles underbar, kraftfull låt om hoppet som lever kvar efter ännu en förlust: ”Vi vann inte, igen/Inte nu, men kanske sen/Vad är en vinnare, egentligen?/Inte nu, inte nu/Men kanske sen”. Ett favoritspår på nysläppta albumet PS Jag hatar dig. [Warner Music]

Maia WrightQuit Your Job (låt)

Dansant, Ariana Grande-doftande pop med trånande text om att vilja bli prioriterad. Maia Wright startade 2021 med snygga Break Her Heart. Det här är tredje singeln från en kommande EP som släpps våren 2022. Står stjärnorna rätt borde Maia Wright få en lyckosam internationell karriär, allt hon tar i blir högklassigt.[Universal Music]