9 november 2021

Nyss mastrat – MI väljer bland nya releaser

Från nya, vemodiga låtar med Jireel och Annika Norlin till löjligt medryckande pop med ABBA. Den här veckan är det Christel Valsinger som väljer sina favoriter bland nyutgiven musik.

Annika NorlinPengar (låt)

Efter att ha gjort musik som Säkert! och Hello Saferide kommer Annika Norlin med ett album under eget namn nästa år. Till skillnad från tidigare har hon ingen övergripande tanke med den nyskrivna musiken utan den har kommit till låt för låt och på både svenska och engelska. Två av låtarna släpptes i fredags. Hydra är en dansant poplåt som för tankarna till Paul Simon, men det är Pengar som griper mig hårdast. En pianoballad om att stå utanför och titta in på de som har – pengar, framgång etc. Det är ju nåt alldeles särskilt med den där oförställda  rösten som gör att varje väl valt ord går rakt in.
Vår avgående statsminister citerade för övrigt slutraderna i låten i ett anförande förra veckan. [Razzia]

JireelDagar i regn (låt)

Vem lyckas och vem blir fast? Jireel skriver sorgset och gripande om en broder som vill ta sig ut men som missat sin chans. Fin och avskalad produktion av danska Asmus och Emil Harm, med akustisk gitarr och kantslag i förgrunden. Jireels sång är dessutom makalöst bra. [Asylum]

Albin Lee Meldau, GRANTMerry Christmas On Your Own (låt)

Jag väljer bort ABBA:s jullåt Little Things och myser istället med den här fina duetten om att fira jul på egen hand. Här finns en vintage känsla men små sköna skevheter i ljudbilden placerar den i nuet. Skriven av Albin Lee Meldau och Caroline ”Grant” Cederlöf  tillsammans med Peter Kvint, som även är återkommande samarbetspartner för den senare. I vår åker Grant med som öppningsakt på Albin Lee Meldaus turné. [Sony Music]

ABBANo Doubt About It (låt)

Uppiggande favorit från albumet som gått till historien redan innan det släpptes. Tamburin, elgitarrer, handklapp och nåt som låter lite som en banjo ihop med klassisk ABBA-stämsång i flera lager. Löjligt medryckande! [Polar/Universal]

Charlie XCX, Christine & The Queens, Caroline PolachekNew Shapes (låt)

Charlie XCX och Christine & The Queens gjorde underbara låten Gone ihop för två år sen. Nu har de återförenats och dessutom tagit med sig Caroline Polachek (tidigare Chairlift) in i studion. Alla tre finns i mina spellistor sedan tidigare så det är ingen överraskning att den här hårt rytmiska, 80-talssyntiga poppärlan gör mig glad. [Asylum/Warner]