2 november 2021

Nedräkning till ABBA:s ”Voyage”

Första albumet på 40 år och det definitivt sista i ABBA:s karriär. Nedräkningen har börjat till fredagens release av Voyage, som fram till nyligen var en välbevarad hemlighet.

I spekulationerna inför det PR-event som ABBA bjöd in till på Gröna Lund den 2 september i år var nog det mest vågade framförda scenariot att vi skulle få höra en ny låt, eller få veta något om den sedan länge omtalade Abbatar-showen.

Istället fick vi två nya låtar och det överraskande beskedet att gruppen spelat in ett nytt album, med releasedatum satt till den 5 november – något som gett löpsedlar och rubriker över hela världen.

Låtarna I Still Have Faith In You och Shut Me Down fick ett övervägande fint mottagande av både kritiker och publik. Den senare toppade Sverigetopplistan, nådde en niondeplats i England och en femteplats i Tyskland. Releasen av 43 år gamla, men tidigare outgivna, Just A Notion, gled mer obemärkt förbi listorna.

På fredag får vi veta vilka vägar resten av albumet Voyage tar. I en intervju i brittiska The Guardian har Björn Ulvaeus och Benny Andersson dock gjort klart att albumet är det definitivt sista som innehåller ny musik med ABBA.

I dagarna har de två också låtit sig intervjuas av TT respektive DN. I TT:s intervju säger Björn Ulvaeus att han är nervös.

– De två första låtarna har tagits enormt väl emot och jag vet inte om kritikerna är väldigt snälla, men jag tror att många har förstått att det här inte är gjort med vänsterhanden, säger han.

Benny Andersson är lugnare i DN:s intervju:

– Vi har ingenting att bevisa. Vad är det värsta som kan hända, att folk tycker att vi var bättre förr? Men vad gör det! Det kanske vi var. Eller så är det här också bra, det kanske är jättebra.

Han lyssnar inte på ny topplistemusik från bland eller USA och säger sig inte förstå strukturen i den, mer än att den låter bra.

– Uppbyggnaden av musiken är inte likadan som den varit. Och jag kan bara göra det jag kan, jag kan inte emulera någon annans musik.

Den 27 maj är det premiär för liveupplevelsen Voyage med liveband och ABBA själva som avatarer på en nybyggd arena i London med plats för 3000 personer. Showen, som sålde 300 000 biljetter under loppet av en vecka, är planerad att spelas fram till och med 2025. Enligt uppgifter i The Sun finns därefter preliminära planer på att flytta den, möjligen till Las Vegas eller Stockholm.

Christel Valsinger

Läs mer: ABBA:s bästa – MI väljer