26 oktober 2021

Nyss mastrat – MI väljer bland nya releaser

Den här veckan väljer MI:s Christel Valsinger bland nyutgivet guld. Agnes, Tove Styrke och Swedish House Mafia är några av artisterna som får hyllningar.

AgnesMagic Still Exists (album)

Att 70- och 80-talets discosound åter blivit relevant tack vare artister som Dua Lipa, Lady Gaga, Jesse Ware och The Weeknd har öppnat dörrarna även för Agnes, som under de senaste två åren axlat rollen som svensk discodrottning med singlarna Fingers Crossed och 24 Hours. Hon har den pondus och karisma det kräver och förutom att vara en hantverksmässigt skicklig sångerska, har hon en innerlighet och värme i rösten som adderar en välkommen känslosamhet till den dansgolvsorienterade genren. 

Albumet ekar av såväl moderna disco som retrovarianten, företrädd av exempelvis  Donna Summer och stundtals Abba. Agnes och hennes producent- och låtskrivarpartners Salem Al Fakir och Vincent Pontare, liksom stundtals Hannah Wilson, vet vad de gör när de flirtar med referensartisterna. Textmässigt finns en spirituell inramning som för tankarna till Madonna. “Free your mind and free your body” mässar hon återkommande, medan The Soul Has No Gender är ett slags spoken word-mellanspel. Om det inte framgått ännu så älskar jag detta. [Senga/Universal Music]

Tove StyrkeStart Walking (låt)

Det är tydligt att Tove Styrke jobbar väldigt visuellt just nu. Med förra singeln Mood Swings iklädde hon sig åtta olika karaktärer i video- och bildmaterialet, för att förstärka låtens text om att pendla mellan olika sidor avig själv. På nya singeln Start Walking ser vi henne i en ny roll, som sångerska i bandet Tove Styrkez. I en ljuvlig retrovideo är hon på turné med bandet och besöker folkparker – en nickning till hennes pappa, som spelade i bandet Max Fenders på 70-talet.
Låten är en otroligt mysig 80-talsdoftande popdänga i högt tempo. På credit-listan finns förutom Styrke själv bl a Caroline Ailin, som varit med och skrivit Dua Lipas New Rules och Don’t Start Now. [Sony Music]

Susanna Hoffs & Aimee MannName of the Game

The Bangles-sångerskan Susanna Hoffs släpper ett nytt coveralbum i november och bland tolkningarna av hennes personliga favoritlåtar finns den här, i original släppt av Badfinger 1971. Som sångpartner har hon kallat in Aimee Mann, som varit hennes vän sedan 80-talet och ett länge efterlängtat samarbete. Tillsammans ger de balladen en touch av country, men största njutet är deras röster ihop i refrängens stämsång. [Baroque Folk Records]

Band of HorsesCrutch (låt)

Nästa år kommer Seattlebandet Band of Horses med sitt första album sedan 2016. Things Are Great är titeln och det här är första singeln. Låttexten “I’ve got a crutch on you”  är en lek med hur det engelska ordet för förälskelse, “crush”, ligger nära det för krycka, “crutch”. Relationer kan bli till något man gör sig beroende av, menar sångaren Ben Bridwell.
Klassisk gitarr-indie som för tankarna The Cures poppigare alster. [Huger Lewis and The Dudes/BMG Rights]

Swedish House Mafia, The WeekndMoth to A Flame (låt)

The Weeknd och SHM delar manager och det hade ryktats om ett samarbete dem emellan ett tag när tio sekunder av den här låten dök upp på artisternas sociala medier häromveckan. Moth to a Flame smyger sig på, med dämpad bastrumma och mjuka syntmattor som gör plats för falsettsången. Ännu ett ett styrkebesked – för att låna ett uttryck från kollega Nylin – från Axwell, Ingrosso och Angello, vars nya album Paradise Again är i vardande. [SSA Recording LLP/Universal Music]