25 oktober 2021

Andra chansen försvinner ur Melodifestivalen

Melodifestivalen 2022 kommer inte att ha kvar det segment som gått under namnet Andra Chansen. Istället lanseras en semifinal.
Även fortsättningsvis går två vinnare från vare deltävling vidare till final i Melodifestivalen. Men istället för att ytterligare två bidrag går till Andra chansen, går de vidare till  en semifinal. Semifinalisterna delas in i två grupper därde två låtar som får flest röster går vidare till finalen. Därmed skrotas duellerna, där två bidrag ställs mot varandra.

Andra Chansen infördes 2004 och meningen var att ge artisterna möjlighet att putsa på sina nummer för att vinna tittarnas gunst. Anette Brattström, som är projektledare för Melodifestivalen, säger till SVT.se att väldigt få ändringar av numren görs idag eftersom artisternas nummer numera är ”nästintill perfektion inrepeterade”. Idén med Andra Chansen har därför fallit.
– Jag tror att semifinalen kan engagera tittarna mer för att du låter fyra bidrag tävla mot varandra istället för att bidragen går upp två mot två. Två mot två blir ett smalare utsnitt där man redan från början kan tycka att någon är förhandstippad favorit, säger Anette Brattström till SVT.
Melodifestivalen 2022 har premiär den 5 februari och leds av Oscar Zia med Farah Abadi som sidekick.

Christel Valsinger