22 oktober 2021

Einár ihjälskjuten

Under fredagen vaknade Sverige upp till den chockerande nyheten om att artisten Einár skjutits ihjäl i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Einár blev 19 år gammal.

Einár fick sitt genombrott 2019 med topplisteettan Katten i trakten och albumet Första klass. Han har vunnit priser på Grammis, Musikförläggarnas Pris och P3 Guld.

Kondoleanserna från musikbranchen har också strömmat in under fredagen.

”Musiksverige har förlorat en oerhört begåvad artist och låtskrivare. Vi på Musikförläggarna sörjer förlusten av ännu ett ungt liv. /…/Tack för din musik Einar”, skriver Musikförläggarna, som belönade Einar med priset för i kategorin ”Årets genombrott” på Musikförläggarnas Pris 2019.

Svenska Warner Music, Universal Music och Sony Music. liksom Spotify, uppmärksammar Einar och skriver ”vila i frid” på Instagram.

Victor Leksell som har skrivit ny musik tillsammans med Einár skriver:

”Fan Nisse, min älskade vän. Det skulle inte sluta såhär. /…/ Vi ville att alla skulle få höra den fina jävla låten du och jag har skrivit tillsammans. Vi längtade efter att stå där på nån festival och få sjunga den tillsammans. ”

Även inrikesminister Mikael Damberg (S) har kommenterat skjutningen:

”Det är fruktansvärt. En ung person har mördats på ett brutalt sätt. Mina tankar är hos familjen och alla människor som känner stor sorg i dag. Nu pågår polisens mördarjakt med full kraft.”

Christel Valsinger

Bild från Musikförläggarnas Pris.