18 oktober 2021

Musikrelaterade aktier

Under de senaste åren har en ny sorts ekonomi skapats kring musik, en ekonomi som involverar börsen, där musik och musikbolag har blivit viktiga spekulationsobjekt för såväl små som stora investerare. MI listar här hur musikrelaterade börsnoterade bolag utvecklats sedan början av år 2020, innan pandemin drog igång på allvar. 

Ingen kan ha undgått att se hur en ny generation av kapital dragits till musikindustrin under de senaste åren. Förutom börsnoteringar har musikbranschen under det senaste decenniet blivit central i företagsbyggande med vad som skulle kunna kallas ”Silicon Valley-logiken”, där riskkapital och snabb tillväxt premieras, gärna med disruptiva förtecken.

Förutom detta har vi det närmast hetsiga köpandet och säljandet av låträttigheter, som idag omsätter miljarder dollar (nu senaste t.ex. när Blackstone gick in med 1 miljard dollar i en ny fond med Hipgnosis), samt nya plattformar som gör det möjligt för även vanliga småsparare att investera i låtar.

I grunden ligger naturligtvis den mer eller mindre kvalificerade bedömningen att vi bara har sett början på en ny guldålder för musiken, där ”long tail” och ”celestial jukebox” kommer skapa ett ständigt tickande av intäkter över lång tid, och var och varannan branschperson går bananas så fort det börjar diskuteras multiplar.

Så, varför inte kika på hur börsnoterade musikrelaterade företag egentligen utvecklats sedan början av år 2020, d.v.s. innan pandemin drog igång på allvar? Här kommer grafer för de flesta av de bolag som endera primärt håller på med musik, eller på annat sätt är relaterade till musikbranschen.

Samtliga grafer kommer från Investing.com, där grå ruta innehåller värdet på aktien i januari 2020, och den blå rutan innehåller värdet på aktien i mitten av oktober 2021.


Spotify


Tencent Music Entertainment


Live Nation


Eventbrite


Sirius XM


Avid Technology


Warner Music Group (introducerades 1 juni 2020)


Universal Music Group (introducerades alldeles nyss)


Sony Corporation (hela koncernen)


Sonos


iHeart Media


Apple (hela koncernen)


Amazon (hela koncernen)


Alphabet/Google (hela koncernen)


Facebook


Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se