15 oktober 2021

Här är de nominerade till Musikförläggarnas Pris 2021

Ane Brun, Myra Granberg, Mwuana, Daniela Rathana, Molly Sandén, Elias Kapari, Martin ”Max Martin” Sandberg & Oscar Holter och LOVA. Det är några av låtskrivarna som är nominerade till Musikförläggarnas Pris 2021. Vinnarna utses på galan som äger rum på Grand Hôtel i Stockholm den 12 november.

Musikförläggarnas Pris 2021 delas ut till årets främsta musikskapare i kategorierna Årets kompositör, Årets textförfattare, Årets internationella framgång, Årets genombrott och Årets låt. Under 2020 släppte Ane Brun två album sprungna ur sorgen efter hennes fars bortgång, After The Great Storm och How Beauty Holds The Hand Of Sorrow. Nu är hon nominerad till både Årets kompositör och Årets textförfattare i Musikförläggarnas Pris 2021. Enligt juryns motivering får sorgen ett språk i låttexterna, samtidigt som musiken lyckas förmedla tröst och ljus.

– Jag är så stolt och glad för mina nomineringar i Musikförläggarnas Pris 2021! Mina två skivor som kom ut 2020 känns som ett stort och personligt arbete, och fyller en viktig plats i mitt skapande så långt. Och ingenting är bättre än att få bekräftelse på att det man har skapat kan kommunicera in i andras hjärtan och sinnen. Och det är en ära att får vara en del av Sveriges oerhört begåvade låtskrivarkår, säger Ane Brun.

Då coronapandemin gjorde att Musikförläggarnas Pris fick ställas in förra året, kommer pristagare från både 2020 och 2021 att utses och firas på galan på Grand Hôtel den 12 november. De nominerade i varje priskategori för 2020 tillkännagavs förra hösten.

– Det känns nästan overkligt att Musikförläggarnas Pris blir av i år, och med en dubbelgala dessutom! Vi har sådana enorma talanger inom svenskt musikskapande, det känns viktigt att samlas och fira de senaste årens enastående verk och prestationer, säger Marit Woody, operativ chef på Musikförläggarna.

Artisten, producenten och låtskrivaren Myra Granberg är nominerad till både Årets genombrott 2020 och Årets kompositör 2021. Hon slog igenom med hitlåten Tills mitt hjärta går under 2019, och följde upp succén året efter med den kritikerrosade EP:n Bara hälften kvar. Delar av juryns motivering till årets nominering lyder: “Hitlåtarna verkar bara rinna ur händerna på den här låtskrivarstjärnan. I driven pop med influenser från visa och folkmusik lyckas hon hitta ett engagerande uttryck där modernt möter folkligt.”

– Men wow! Sån otrolig ära att få bära båda nomineringarna, och dessutom året efter varandra?! Det stärker mig så mycket som låtskrivare och producent att någon ser och hör mitt hårda arbete, och dessutom tycker det låter bra! Jag är så otroligt tacksam för dessa nomineringar, säger Myra Granberg.

Juryns motiveringar till samtliga nominerade i Musikförläggarnas Pris 2020 och 2021 finns att läsa här.

De två konstmusikpriser som brukar delas ut utgår i år, eftersom pandemin gjort att väldigt få, om ens några, verk kunnat uruppföras under perioden. Underlaget för att utse några nominerade eller vinnare i konstmusik 2021 är därmed för litet.

Här är de nominerade 2021:

Årets kompositör:
Ane “Ane Brun” Brunvoll (Ane Brun Publishing/Sony Music Publishing)
Elias Kapari (Warner Chappell Music)
Myra Granberg (Sony Music Publishing)
Sarah Klang, Theo Stocks & Kevin Andersson (Kobalt Music)

Årets textförfattare:
Ane “Ane Brun” Brunvoll (Ane Brun Publishing/Sony Music Publishing)
Linda ”Miss Li” Karlsson (Warner Chappell Music)
Lisa ”Moonica Mac” Brolander (Universal Music Publishing)
Lova ”LOVA” Sönnerbo (Warner Chappell Music)

Årets internationella framgång:
Alexander ”A7S” Tidebrink (Universal Music Publishing)
Jonatan Gusmark & Ludvig Evers (Moonshine) (EKKO Music Rights)
Martin ”Max Martin” Sandberg & Oscar Holter (MXM Music/Kobalt Music & Wolf Cousins/Warner Chappell Music)
Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker (EKKO Music Rights)

Årets genombrott:
Alexander ”Newkid” Ferrer (manus)
Anton Engdahl (RMV Publishing)
Daniela ”Daniela Rathana” Sörensen (Universal Music Publishing)
Oliver Frid (Warner Chappell Music)

Årets låt:
LOVERMAN (Mwuana) – Robin “Mwuana” Nyström, Jens Resch & Patrik Collén (Sidelake Publishing & Warner Chappell Music)
Nån annan nu (Molly Sandén) – Victor Thell, Maria Smith, Molly Sandén & David Larsson(Sony Music Publishing)
Save Your Tears (The Weeknd) – Martin ”Max Martin” Sandberg, Oscar Holter, Abel “The Weeknd” Tesfaye, Jason Quenneville & Ahmad Balshe (MXM Music/Kobalt Music, Wolf Cousins/Warner Chappell Music, Warner Chappell Music, Sal and Co LP/Universal Music Publishing, Kobalt Music)
tystnar i luren (Miriam Bryant & Victor Leksell) – Miriam Bryant, Victor Leksell & Elias Kapari (Universal Music Publishing, Kobalt Music)

 

Christel Valsinger