12 oktober 2021

Nyss mastrat – MI väljer bland nya releaser

Den här veckan är det MI:s Christel Valsinger som väljer bland nya album och låtar. På tronen hamnar just nu musik som drivs av gitarrer eller piano, såsom Anna Leones debutalbum och nya singeln från Chicagomusikern Neal Francis.

Anna LeoneI’ve Felt All These Things (album)

Stockholmsbaserade singer/songwritern Anna Leone debuterade våren 2018 med kritikerrosade EP:n Wandered Away. Albumdebuten är inspelad i Los Angeles tillsammans med Paul Butler, som tidigare mejslat fram soundet åt Michael Kiwanuka, och här finns samma kärlek till det analoga och opolerade. Den akustiska gitarren och Anna Leones lite raspiga röst står i centrum, mot en kuliss av drömska stråkar och körer. Ren och skär lyssningsglädje för oss som älskar t ex Laura Marling. [Half Awake/AllPoints]

Spring Hill Walkers ClubSertraline (låt)

Keziah Davies från Brisbane ligger bakom Spring Hill Walkers Club, som singeldebuterar nu och släpper en EP i november. Bland hennes influenser finns bl a Snail Mail och Soccer Mommy – en indietradition som hennes egen distade gitarrpop passar fint i. Låten har fått sitt namn från en antidepressiv medicin och handlar om att inse att man behöver hjälp med sitt mående. Mjukt melodisk refräng och verser drivna av en enkel basgång gör den till en favorit. [Spring Hill Walkers Club]

Phoebe Bridgers – That Funny Feeling (låt)

Den här låttexten fångar vår surrealistiska samtid så bra att jag blir gråtfärdig. Originalet är skrivet av Bo Burnham, som är såväl musiker som komiker, manusförfattare och regissör. Här finns således en dos svart humor, men framförd på Phoebe Bridgers lågmälda vis blir iakttagelserna snarare till tragedi. Eller vad sägs om inledningsraderna ”Stunning 8K-resolution meditation app/In honor of the revolution, it’s half-off at the Gap”? Alla inkomster från låten går till insamlingsfonder i Texas som stöttar kvinnor som vill göra abort, efter att en ny strikt abortlag antagits. [Dead Oceans]

Neal FrancisAlameda Apartments (låt)

Chicago-artisten Neal Francis gör en typ av pianobaserard rock/soul med 70-talsinfluenser som jag inte visste att jag längtade efter just nu. Alameda Apartements handlar om en mardröm han hade om att han flyttade till en hemsökt lägenhet där väggarna rörde sig. Läskigt tema alltså, men ursvängig låt. Albumet In Plain Sight kommer den 5 november. [ATO Records/PIAS]

Christel Valsinger