5 oktober 2021

Utopia Music expanderar

Förutom att branschkändisen Åsa Carild numera har rollen som Head of Platform på Utopia Music, meddelades just att bolaget köper Quincy Jones-backade AI-företaget Musimap.

Utopia Music grundades i Schweiz år 2016, med målet att bygga ett nytt ekosystem för hantering av metadata och intäktsströmmar kring musik. Under den senaste tiden har man växt kraftigt och har nu närmare 150 anställda på kontor i London, Stockholm, Helsingfors, Bryssel och Zug.

I veckan meddelades att Åsa Carild, som har en lång historia i branschen från bl.a. ICE, Polaris Hub, Nokia Music mm, fått rollen som ansvarig för själva den plattform som används för att samla in och fördela data kring konsumtion och ekonomi. Hon säger:

– Som låtskrivare och sångare har jag sett musikbranschens problem från ”första bänk”, och har sett problem som bara måste lösas. Utopia handlar om en kraftfull teknologi som hjälper aktörer att öka såväl trovärdigheten som effektiviteten i fördelningen av pengar.

– Det är jättespännande att bli en del av det här teknik- och musikgänget för att tillsammans skapa det vi kallar Fair Pay For Every Play. Jag är spänd på att försöka använda mina erfarenheter från alla år av arbete inom musiklicensiering och upphovsrätten för att skapa en långsiktig lösning på några av de största problemen musikskapare har över hela världen.

Åsa Carild kommer att utgå från kontoret i Stockholm.

Samtidigt meddelar Utopia Music att man köper upp AI-företaget Musimap, som bl.a. Qunicy Jones investerat i. Musimap har under lång tid utvecklat en plattform för utökad metadata kring musik som används av aktörer som Universal Music Group, Vevo, Warner Music Group, BMG och många andra i branschen.

Musimaps metadata innehåller inte bara all den vanliga informationen kring musik utan lägger ytterligare lager av metadata till musiken, som känslor, mer detaljerad genre-analys, personprofiler och möjligheten att mycket tydligare koppla musiken till rätt målgrupp.

Mattias Hjelmstedt, styrelseordförande för Utopia, säger:

– Uppköpet av Musimap är ytterligare ett stort steg på vår resa att bli den viktigaste plattformen för att supporta hela musikindustrin genom att skapa nya intäktsströmmar, konsolidera data och reducera administrationskostnader, samtidigt som vi erbjuder ett brett spektrum av innovativa tjänster till olika former av aktörer.

Quincy Jones i sin tur, säger:

– Musimap’s technology is the FUTURE and it makes my soul smile to see it become the AI backbone of another tech giant. Teaming up with Utopia will undoubtedly unlock new doors for Musimap, and allow it to continue changing the way we consume music, and empower creators, through enhanced discoverability. Big-time props to the team and I look forward to continuing in the exploration of music through emotions together.

www.utopiamusic.com

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se