4 oktober 2021

De sitter i juryn för Musikförläggarnas Pris 2021

Den 12 november arrangeras Musikförläggarnas Pris på Grand Hôtel i Stockholm. På galan kommer 2020 och 2021 års mest framstående låtskrivare, kompositörer och textförfattare att hyllas. Nya tillskott, sedan förra omgången, i den namnkunniga juryn som utser årets vinnare är artisten och låtskrivaren Namo ”Lilla Namo” Marouf och musikredaktören Malkolm Landreus.

Musikförläggarnas Pris har kommit att bli ett av de mest prestigefyllda svenska priser som en upphovsperson kan tilldelas. Vinnarna och de nominerade i kategorierna Årets kompositör, Årets textförfattare, Årets internationella framgång, Årets genombrott och Årets låt utses av en oberoende jury med journalisten och producenten Christel Valsinger som ordförande. Bland jurymedlemmarna finns musikskapare som Pär Wiksten, Janice Kavander och Caroline ”Grant” Cederlöf, samt musikjournalister som Malkolm Landreus och Magnus Broni.

– Det är en fröjd att leda arbetet, att få ta del av allas engagemang, kompetens, kärlek till musik och respekt för varandra. Det är ett stort ansvar att utse Sveriges främsta musikskapare, så det är viktigt med bredden på kunskap, erfarenhet och perspektiv i juryrummet, säger Christel Valsinger, juryns ordförande.

Galan på Grand Hôtel kommer att bli extra storslagen i år, då pristagare från både 2020 och 2021 ska utses. Förra året hindrade coronapandemin Musikförläggarnas Pris från att äga rum. Även om de nominerade för 2020 offentliggjordes i fjol valde Musikförläggarna att vänta med tillkännagivandet av vinnarna tills de kunde firas ordentligt på en galakväll.

– Det känns helt fantastiskt att äntligen kunna samla musikbranschen igen. Svensk musik fortsätter att vara nyskapande och internationellt tongivande, så det finns mycket att fira, säger Marit Woody, operativ chef på Musikförläggarna.

Pandemin gör dock avtryck på Musikförläggarnas Pris även i år. Vinnare och nominerade i de prestigefyllda kategorierna Årets Konstmusikpris – liten ensemble/kammarmusik och Årets Konstmusikpris – stor ensemble/opera kommer nämligen inte att kunna utses. Anledningen är nedstängning av konserthallar och andra spelställen samt publikrestriktioner orsakade av pandemin, vilket lett till att väldigt få, om ens några, verk kunnat uruppföras under perioden. Därmed saknas underlag för att kunna utse nominerade och vinnare av konstmusikpriserna.

– Det är så oerhört sorgligt och en väldigt tydlig konsekvens av pandemin att vi inte kan dela ut något konstmusikpris i år. Att verken inte har kunnat spelas inför publik, och därmed inte heller i radio, innebär också ett intäktstapp både nu och under en lång tid framöver för musikskaparna. Musikförlag och andra rättighetshavare har långa ekonomiska cykler, så konsekvenserna av musikbranschens nedstängning under pandemin är långt ifrån överspelade, säger Marit Woody.

Juryn för Musikförläggarnas Pris 2021
Christel Valsinger (ordförande)
Magnus Broni
Lars Nylin
Malkolm Landreus
Janice Kavander
Caroline ”Grant” Cederlöf
Selen Özan
Pär Wiksten
Namo ”Lilla Namo” Marouf

Om Musikförläggarnas Pris
Musikförläggarnas Pris är ett musikpris som årligen delas ut till svenska låtskrivare, kompositörer och textförfattare – musikförlagens närmaste samarbetspartners. Priset instiftades 2003 av branschorganisationen Musikförläggarna och syftar till lyfta fram och uppmärksamma årets mest framstående svenska musikskapare samt föra svenskt musikskapande framåt genom att främja och inspirera alla som på ett eller annat sätt arbetar med att skapa musik.

Lars Nylin (jurymedlem)