29 september 2021

Konsertsverige öppnar upp

Efter ett och ett halvt år med olika typer av restriktioner är det dags för den svenska konsertscenen att öppna upp och åter välkomna publiken. Många artister har redan utannonserat höstturnéer.

Zara Larssons Poster Girl Tour har premiär i Göteborg den 19/11. Myra Granberg åker på klubbturné och inleder på by:Larm i Oslo den här helgen. Johnossi, Lill Lindfors, Per Gessle, Slowgold, Darin och Molly Hammar är andra svenska artister som åker höstturnéer.

Och efterfrågan på konsertbiljetter är hög, skriver konsertarrangören Luger i ett pressmeddelande. Enligt Andreas Bergén, marknadschef på biljettleverantören Ticketmaster Sverige uppger att antalet sålda biljetter och besök på hemsidan ökat med 100%.  Många svenska artister som släppt turnéer har märkt av trycket. Thåströms kommande Sverigeturné slog försäljningsrekord när den släpptes, och både Amason och Yung Lean har sålt ut konserter på kort tid.

Fler och fler internationella artister lägger också till Sverige på turnéschemat

– Vi släpper en större mängd konserter varje vecka, vilket kan jämföras med i princip inga förra året vid den här tiden. Det märks verkligen att internationella artister är redo att börja turnera i Europa igen, säger Patrick Fredriksson, grundare av Luger.

Även på evenemang som tvingats flytta fram under pandemin har biljettförsäljningen kommit igång, och i och med att många har behållit biljetter sedan tidigare har flera av dessa sålt slut, skriver Luger.

– Vi hoppades på att restriktionssläppet skulle innebära en ketchupeffekt för försäljningen, och så här med facit i hand kan vi verkligen konstatera att det blev så, säger Patrik Fredriksson.

Christel Valsinger

Foto: Hilda Arneback