27 september 2021

Exportpris till Oscar Holter, Sunshine och Ale Möller

Oscar Holter har tilldelats Regeringens musikexportpris för utomordentliga insatser för svensk musikexport. Regeringens hederspris 2020 för mångåriga insatser för svensk musikexport tilldelades i år Ale Möller. Regeringens hedersomnämnande 2020 för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering gick till duon Sunshine: Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker och Ellen Berg.

Vinnaren av Regeringens musikexportpris presenterades i torsdags under en ceremoni i Blå salongen på Utrikesdepartementet i Stockholm. Priset delas ut varje år till svenska musikskapare som bidragit till exportframgångar och till att sprida en modern och positiv bild av Sverige i utlandet.

– Årets vinnare av Regeringens musikexportpris, Oscar Holter, tillhör popvärldens mest framgångsrika kompositörer och är ett utmärkt exempel på de enastående internationella framgångar som gjort Sverige till en av världens främsta musiknationer. Ur ett export- och investeringsperspektiv utgör de kulturella näringarna en viktig del av Sverige som ett kreativt och innovativt land. Holter har länge varit ett väletablerat namn och under 2020 slog han rekord på flera spellistor, sa vid utdelningen utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor, Anna Hallberg.

Oscar Holter blev Regeringens musikexportpris 23:e vinnare med motiveringen:

”Värmlänningen Oscar Holter blev låtskrivare rekordung och producerade till etablerade namn redan på 00-talet. Då, precis som nu, skapar han skickligt ett möte mellan klassiska popharmonier och syntbaserade ”hooks”. Oscar Holter sa en gång: ”Jag tycker att Kraftwerk svänger lika mycket som ABBA”. Detta är något han har demonstrerat tillsammans med namn som Christina Aguilera, Katy Perry, Justin Timberlake, Taylor Swift och svenska Tove Lo, men aldrig har konceptet blivit så framgångsrikt som när Holter tillsammans med läromästare Max Martin skrev och producerade Blinding Lights ihop med den kanadensiske superstjärnan The Weeknd. Blinding Lights är kort sagt redan en av de största pophittarna genom tiderna. Den blev under 2020 listetta i 34 länder och har även slagit rekord för flest antal veckor på topp 5 och 20 på Billboardlistan i USA. Den har spelats över två miljarder gånger bara på Spotify. För Max Martin blev den USA-etta nummer 23, för Oscar Holter blev den ett besked på att även han finns där uppe bland popvärldens mest framgångsrika kompositörer.”

Övriga nominerade till Regeringens musikexportpris var: Dafina Zeqiri, Garmarna, Ludwig Göransson och Nea.

Regeringens hederspris för mångåriga insatser för svensk musikexport gick till Ale Möller, som inte kunde närvara, med motiveringen:

”Vem är lika självklar i en polska från Dalarna som i en grekisk rebetiko eller på en scen i Senegal? Vem har tagit Sverige till världen, och världen till Sverige som han? Svaret är såklart Ale Möller! Den flerfaldigt globalt hyllade och otaligt prisade skandinaviske multimusikanten. Men beror all denna framgång på att han förklarades som omusikalisk i unga år? Att han kanske därför tvingades upptäcka musiken helt med eget sinne och öra? Ale Möller spelade jazz, Tolvskillingsoperan på all världens instrument tills han hittade hem i musikens hjärta – folkmusiken. Professor (den titeln har han också) Möller påminner kanske om att allt – rock, blues, opera, tango med mera – på något sätt är uppdaterad folkmusik. Och folkmusiken står som bekant aldrig stilla. Gränslös och ostoppbar undersöker den sin samtid för att sedan växa vidare i nya former på samma sätt som en av rikets främsta musikambassadörer också gör själv – honom som vi ser leda en fredskonsert i kinesiska Chengdu med 14 musikanter från hela världen ena veckan och i nästa mottaga samma hederspris som Bob Dylan, Joan Baez och Harry Belafonte fått – Ale Möller!”

Regeringens hedersomnämnande för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering tilldelades duon Sunshine, med en motivering som även inkluderar svensk K-pop-export i allmänhet:

”När pop från Sydkorea, oftast kort och gott K-Pop, blivit en ledande succégenre i hela världen finns åtskilliga svenskar involverade i form av låtskrivare, producenter och musikbolag. Till de första hör duon Sunshine – Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker och Ellen Berg. Duon har sedan 2017 varit inblandade i flera dussin ettor i K-pop-genren, med listtoppar i såväl Sydkorea som globalt. 2020 var Sunshine involverade i låten We Are Bulletproof: The Eternal, på albumet Map Of The Soul: 7 från genrens giganter, sydkoreanska BTS. Albumet var en huvudingrediens när BTS blev bästsäljande artister i världen 2020 enligt statistik från musikbranschorganet Ifpi. Sedan 2017 samarbetar Sunshine med producentduon Moonshine, Jonatan Gusmark och Ludvig Evers. Dessa är också en viktig komponent i ett svenskt popexportfenomen som pågått sedan årtionden och nu börjar få bred uppmärksamhet och respekt. Bland de svenska musikbolagen som haft huvudroller när K-pop-scenen blivit blågul finns The Kennel, Cosmos och det svenska kontoret för sydkoreanska EKKO Music. Musikexportpriset uppmärksammar Sunshine, men priset är även en belöning till en del av musikbranschen som siktat åt ett annat håll än merparten.”

Lars Nylin