21 september 2021

In Memoriam: Mats Paulson

Vismästaren Mats Paulson har gått bort vid 83. Kompositören bakom mer än 500 visor, inklusive nationalklenoder som Visa vid vindens ängar och Barfotavisan var aktiv in i det sista. Så sent som i somras spelade han in nytt material.

Sonen Johannes Paulson berättar för Aftonbladet att dödsfallet kom oväntat.

– Han har dött hastigt hemma. Han har varit lite dålig på sista tiden, men inget som var livshotande på något sätt, säger Paulson.

Mats Paulson kom fram på 1960-talet i samma svenska visvåg som i fotspåren på Evert Taube skapade kollegor som Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström.  

Debuten kom 1964 med vissamlingen Tango i Hagalund. Det stora genombrottet kom två år senare med albumet En stad, en morgon, som innehöll Visa vid vindens ängar.

2002 gjorde Håkan Hellström just Visa vid vindens ängar på en EP. Hellström är en av många som nu hyllat Paulson i sociala medier. Hellström skriver på Instagram:

Sörjer i dag. Mats Paulson var en av de nya unga trubadurerna som poppade upp under 60-talet. Han berättade ofta roliga stories från den här tiden. Som när Fred Åkerström dök upp till visgänget på Mosebacke och presenterade en ny blyg kompis-Cornelis. Och hur de spelade och uppträdde i vågen Taube blåst upp. Delade många fina stunder med Mats på och utanför scen.

Lars Nylin