21 september 2021

First Aid Kit, Leksell, Winnerbäck m fl i konsert för klimaträttvisa

Den globala rörelsen Climate Live arrangerar den 16 oktober konserter runt om i världen för att med musikens hjälp sätta press på världens ledare att skydda vår planet. I Stockholm uppträder bl a Sofia Jannok, First Aid Kit, Victor Leksell och Lars Winnerbäck och bland talarna finns Greta Thunberg.

Climate Live är sprungen ur Fridays For Future (skolstrejk för klimatet) och använder nu musikens makt för att förena människor över hela planeten i kampen för klimaträttvisa, sätta press på makthavare att agera mot krisen och säkra planetens framtid.

Konserter och framträdanden kommer att arrangeras i 45 länder på över sex kontinenter och ställa frågan “Can You Hear Us Yet?”.

– Vi befinner oss i en existentiell kris där vi är i starkt behov av att nå ut till folk och uppnå allmän krisinsikt. De med störst plattform har störst ansvar att kommunicera vår situation och med hjälp av musik kan vi nå fler, vilket är målet med Climate Live, säger Greta Thunberg, en av arrangörerna bakom Climate Live Sweden.

I Sverige sker konserten i centrala Stockholm på kvällen den 16 oktober, under ledning av unga aktivister från Fridays For Future Sweden och festivalarrangörer från LiveGreen. Artister som ställt sig bakom initiativet och uppträder på Climate Live Sweden är bland andra First Aid Kit, Lars Winnerbäck, Victor Leksell, Melissa Horn, Daniel Adams-Ray, Sofia Jannok, Tjuvjakt och Oscar Stembridge.

– Vi ser fram emot att spela på Climate Live i år. Det är en självklarhet för oss att medverka. För två år sedan spelade vi på Fridays For Future med Greta Thunberg i Stockholm. Vi blev berörda av alla unga människor som var där och deras kämparanda. Det kändes som om en våg av förändring låg i luften. Sedan dess har inte tillräckligt hänt. Problemet med klimatförändringarna är akut. Vi måste sätta press på politiker att skapa förändring. Vi hoppas att med musikens kraft kunna inspirera och sprida detta budskap den 16e oktober, säger Johanna och Klara Söderberg från First Aid Kit, som uppträder på konserten.

– Jag är så glad att Climate Live anordnas, inte bara som artist, utan kanske mest som same. Få har värdesatt unga samiska röster på det vis Fridays For Future gjort när de besökt Sápmi. Vi urfolk vill vara med och påminna världens ledare om att det finns sätt att bruka naturen utan att förbruka den. Med musiken kan vi tillsammans nå människors hjärtan för klimatet och vårt gemensamma hem jorden, säger Sofia Jannok, som uppträder på konserten.

Bland talarna finns klimataktivisterna Mitzi Jonelle Tan, Greta Thunberg, Elleonora Ali Uddman och forskaren Alasdair Skelton.

Fler artister och talare presenteras inom kort, tillsammans med programledarna. Konserten livestreamas kostnadsfritt.

Christel Valsinger