14 september 2021

Nyss mastrat – MI väljer bland nya releaser

Den här veckan är det Christel Valsinger som tipsar om höjdpunkter bland nya musikutgivningar, däribland Kacey Musgraves skilsmässoalbum och Thomas Stenströms samarbete med First Aid Kit.

Kacey MusgravesStar-Crossed (album)

Kacey Musgraves sångröst har en kvalitet som får allt hon sjunger att låta sårbart och äkta. Så när hennes fjärde album behandlar äktenskap och skilsmässa – baserat på egna erfarenheter – så är känslan snarare den av stilla vemod än sårigt hämndbegär. Det är också det som gör det så fint. Likt tidigare låter hon såväl country- och folkinfluenser som melodisk danspop bära fram låtarna och här finns också roligheter som tvärflöjtsolot i There Is A Light. [Universal]

Thomas Stenström, First Aid KitHotell Amigo (låt)

Att First Aid Kit är en fröjd att höra även på svenska, visade såväl Ted Gärdestad-tolkningen Come Give Me Love, som Klara Söderbergs duett med Markus Krunegård, En gång i Lissabon. Hotell Amigo är hämtad från Thomas Stenströms kommande album Spring baby Spring och har fått sitt namn från hotellet med samma namn i Emmaboda. Svängig pop med congas och en refräng som man sjunger med i på första lyssningen. [Korpstaden Production/Sony Music]

Yumi ZoumaGive It Hell (låt)

Nyzeeländska kvartetten Yumi Zouma är tillbaka med sin första låt för året. Give It Hell har sin bakgrund i hur bandet bara fick genomföra en enda spelning på sin utsålda USA-turné 2020, när pandemin slog till. Titeln till trots jobbar gruppen i en tillbakahållen poptradition där små fina gitarrslingor och fjäderlätta melodier är styrkan.  [Yumi Zouma]

Lana Del ReyArcadia (låt)

”My body is a map of LA” lyder första textraden i Arcadia, från kommande albumet Blue Banisters som skulle varit ute i juli men flyttats till den 22 oktober. Även om textraden är typisk för Del Rey fortsätter hon förflyttningen mot ett mer moget sound. Piano, stråkar och dämpat blås bildar fond till sången som känns vackert rå, med mindre perfekta partier bevarade. Producenten Drew Erickson har tidigare jobbat med arrangemang till bl a Father John Misty och Weyes Blood. [Universal]

Christel Valsinger

Christel samlar sina nya favoriter i spellistan Nytt! Bra! på Spotify.