Nyheter 14 september 2021

4 Snabba: Kristoffer ”Koda” Eriksson/låtskrivare med Billboardetta

Svenska låtskrivaren Koda har under flera veckor i sommar toppat Billboard Hot Dance Electronic Chart med låten ”You”, som framförs av Regard, Troye Sivan och Tate McRae. MI blev nyfikna på personen bakom artistnamnet och tog kontakt för 4 Snabba.

Hur kom You till och vilken är din roll i låten? 

– Den kom till 2019 under en låtskrivarresa till London. Där hade jag hade en session med en producent som kallar sig för ‘’Siba’’. Vi skrev nästan hela låten den dagen men hann inte göra klart precis allt, så när jag åkte hem till Sverige igen så gick han in med två andra låtskrivare från London och gjorde klart det sista. Sen åkte jag tillbaka ganska snabbt efter och spelade in låten på nytt, vilket blev den första demon. Min roll i stora drag är låtskrivare/topliner, så allt som har med melodin och texten att göra.

– Demon skickades därefter runt och testades av ganska många artister. Men till slut så blev Regard och hans team intresserade. Därefter hoppade Troye och Tate på låten.

Låten har blivit en stor internationell framgång. Vad betyder det för dig?

– Det här är något jag drömt om sen första dagen jag skrev en låt. Den peakade på plats 58 på Billboard Hot 100 och på en åttondeplats på radio i USA. Jag minns att jag var i Berlin och jobbade när jag först såg att den kom in på Billboard Hot 100 och då tappade jag mobilen direkt på golvet och trodde inte att det var sant ens haha. Jag har alltid kollat till och från och följt den listan eftersom det är ’the list of the list’’ inom musik haha, och jag har alltid drömt om att ha en låt där. Kan inte beskriva det mer än att det känns overkligt och konstigt på samma gång. Jag minns att jag tänkte ‘’kan detta verkligen vara sant?”, ”är det verkligen min låt som är där’?’ Sen var den etta på Billboard Hot Dance/Electronic, i runt nio veckor tror jag.

– Det betyder så mycket just för att jag kämpat varje dag så himla länge med detta. Att äntligen få till en låt på Billboard ger mig så mycket självförtroende, en tro på att jag kanske gör något rätt ändå och är på rätt väg. Det är en viktig bekräftelse som ger mig energi till att fortsätta skriva fler låtar och våga sikta ännu högre.

Hur har din väg in i musikbranschen sett ut?

– Jag kommer från en liten by utanför Mora i Dalarna som heter Östnor och började spela piano och sjunga väldigt mycket när jag var 12 år. Från 12 till 17 så gjorde jag extremt mycket covergigs och talangtävlingar runt om i framförallt Dalarna. Då hade jag bara skrivit en handfull låtar som jag ibland också spelade live. När jag var 18  flyttade jag till Stockholm för att fortsätta med musik där. Väl i Stockholm upptäckte jag att man faktiskt kan skriva musik med andra låtskrivare och producenter. Det var som en helt ny värld för mig.

– Jag blev helt besatt av det och försökte knyta kontakter och hitta så många låtskrivare/producenter jag kunde att skriva med. Jag kände ingen när jag flyttade till Stockholm så det var lite knepigt i början. Jag jobbade extra i en klädaffär så lite jag kunde för att gå runt, bara för att sedan skriva så mycket musik jag kunde resten av tiden. Efter ett par år blev jag signad av Sony Music Publishing. Därefter kunde jag göra musik på heltid vilket var en milstolpe för mig då. Under de senaste tre åren har jag gjort extremt många resor till London för att skriva. Nu bor jag i London och trivs jättebra.

Vad har du på gång framöver?

– Framöver ska jag skriva så mycket musik jag kan med andra låtskrivare och artister. Men sen är målet att någon gång under nästa år flytta till Los Angeles. Jag kommer också att släppa fler egna låtar som artist. Det är något jag verkligen vill göra. Den drömmen från när jag var 12 år är lika stark  idag som då.

Christel Valsinger