13 september 2021

Sverigetopplistan: Dubbelt ABBA i topp

ABBA rusar dubbelt i topp med Don’t Shut Me Down och I Still Have Faith in You [Polar/Universal] på en Sverigetopplistan som är ett möte mellan nu och då och nu. Iron Maiden tar hand om albumlistans första plats med Senjutsu [Parlophone/Universal]. 

Veckans Sverigetopplistan är ett spektakulärt mellan nu och då och nu. ABBA inte bara tar de två första platserna med sin uppmärksammade återkomst, på topp 100 finns dessutom sex andra titlar med Dancing Queen högst på plats 30.

Samma på albumlistan, där går åtta ABA-album in på topp 60 med Voluez-Vous [Polar/Universal] högst på plats 5. Till detta kommer att Benny Andersson på 77 toppar klassiska listan med Piano [Deutsche Grammophone/Universal].

Detta medan Drake och även Kanye West dominerar i övrigt. Drakes nya album Certified Lover Boy [Republic/Universal] går visserligen ”bara” in som 2 på albumlistan, men albumet levererar 11 spår till topp 100 med Girls Want Girls högst placerad som 11. Drake toppar även Heatseeker med N2 Deep.

Kanye West tappar förstaplatsen på albumlistan med Donda [Def Jam/Universal] men har fortsatt halvdussinet låtar på topp 100, Hurricane klättrar från 12 till 8.

I övrigt kan man förenklat säga att förra veckans topp på singellistan petas ned två placeringar av ABBA. Undantaget är Glass Animals vars Heat Waves [Polydor/Universal] klättrar från 40 till 15.

Ur allt detta kommer att en annan veteranakt toppar albumlistan. Iron Maiden når sin sjätte etta, 41 år efter att det självbetitlade debutalbumet gick in som 11 sommaren 1980.

En annan intressant albumpremiär gör Pernilla Andersson med Samma dag som Elvis [Metronome/Warner], 18 på stora listan men tvåa på listan för fysisk försäljning, efter just Iron Maiden som föga överraskande toppar vinyllistan.

Att notera: ABBA:s senaste etta var Summer Night City år 1978.

Lars Nylin