7 september 2021

Oscar Zia leder Melodifestivalen 2022

I våras ledde han ett av Melodifestivalens avsnitt tillsammans med Anis Don Demina. Nu är det klart att Oscar Zia blir programledare för hela Melodifestivalen 2022. Dessutom är det klart vilka städer som Melloturnén besöker.

Melodifestivalen 2022 inleds i Malmö lördag den 5 februari och  åker sedan vidare till Göteborg, Linköping, Lidköping, Örnsköldsvik och slutligen Stockholm.

– Melodifestivalen är hela Sveriges fest och vi längtar efter att få komma ut i landet och möta publiken igen. Vi är hoppfulla, laddade och tror på en turné men är samtidigt följsamma och ödmjuka inför att det fortfarande pågår en pandemi, säger Melodifestivalens projektledare Anette Brattström i ett pressmeddelande.

Programledare för Melodifestivalen 2022 blir alltså Oscar Zia, som själv deltagit i Melodifestivalen tre gånger. Med Behrang Miri 2012 och låten Jalla Dansa Sawa och som soloartist 2013 och 2016 med låtarna Yes We Can respektive Human. Han har hunnit med flera programledarinsatser i radio och tv och är just nu aktuell i dramaserien Skitsamma! och har en av huvudrollerna i dramat Allt som blir kvar som sänds på SVT i vår.

– Oscar Zia är en fullblodsentertainer som med sin charm, bredd och glimten i ögat känns helt självskriven som programledare, säger Anette Brattström.

Oscar Zia själv kallar uppdraget ”ärofullt”:

– Plötsligt är det jag som står i ledet efter Kristian Luuk, Petra Mede och Gina Dirawi. Jag har tittat på Melodifestivalen sen jag var liten, hela familjen skulle titta och ingen fick prata, jag ville inte missa en sekund! Jag är väldigt peppad på att åka ut på turné och jag ska göra mitt bästa för att leda tittarna genom denna fest.

Christel Valsinger