2 september 2021

Album från ABBA

Det hade på förhand läckt ut att ABBA under sin livestream på torsdagen skulle berätta om sin digitala turné från 2022 och nya låtar. Men det blev för dom flesta en överraskning att det kommer ett album 5 november. Titeln blir samma som turnén, Voyage.

ABBA och Universal Music skickade på torsdagskvällen ut ett brev undertecknad av medlemmarna. Brevet i sin helhet:

”Det har gått ett tag nu sen vi gjorde musik tillsammans. Nästan 40 år, faktiskt. Vi tog en paus på våren 1982 och nu har vi bestämt att det är dags att avsluta den pausen. Det sägs att det är dumdristigt att vänta mer än 40 år mellan albumen, så vi har spelat in en uppföljare till The Visitors. Egentligen är huvudanledningen till att vi fick inspiration och började skriva och spela in igen, att vi är engagerade i skapandet av den märkligaste och mest spektakulära konsert ni någonsin kunde drömma om.  Vi kommer att kunna sitta i ett auditorium och se våra digitala tvillingar framföra våra sånger på en scen i en specialbyggd arena i London nästa vår. Märkligt och underbart!

Till alla er som tålmodigt har följt oss under de senaste decennierna säger vi:

 Tack för att ni har väntat – det är dags för en ny resa att börja.  

 “Vi kallar den helt enkelt Voyage och vi seglar verkligen på okänt hav. Med hjälp av våra yngre digitala alter egon ska vi resa in i framtiden. Inte lätt att förklara, men så har det ju också aldrig gjorts förut.”

  “Det är svårt att säga vad som har varit mest lustfyllt för mig (Benny) i det här projektet. Att vara involverad i skapandet av arenakonserten eller att vara tillbaka i studion tillsammans med de andra tre igen efter 40 år. Att höra Frida och Agnetha sjunga igen är svårslaget. När ni kommer till arenan kommer ni att se oss fyra tillsammans med ett helt fantastiskt 10-mannaband. Och om också inte i kött och blod, så kommer vi ändå att vara där tack vare arbetet som vårt kreativa team och ILM har gjort.”

“Jag (Frida) hade så roligt under våra första inspelningsdagar för några år sedan, att när Benny ringde och frågade om jag kunde tänka mig att sjunga lite mer så tvekade jag inte ett ögonblick! Och vilka låtar! Respekt och kärlek till dessa exceptionellt talangfulla, i sanning geniala låtskrivare! Det var så glädjefullt att arbeta med gruppen igen. Jag är lycklig över det som vi har gjort och jag hoppas innerligen att våra fans känner detsamma.”

“När vi samlades i studion igen hade jag (Agnetha) ingen aning om vad jag hade att vänta … Men Bennys inspelningsstudio är en så trivsam och trygg miljö att innan jag visste ordet av så hade jag jätteroligt! Jag kan knappast tro att det här ögonblicket kommit till slut. Att vi nu ska dela det här med hela världen!”

“De där två är så fantastiska sångerskor och återigen formligen golvades jag (Björn) av deras unika sound och det där självklara sättet de sjunger våra låtar. De är genuina musikanter. Totalt oimponerade av popstjärneglans som de är, trivs de fortfarande bäst med att vara kreativa i en inspelningsstudio. Voyage-projektet har ingjutit nytt liv i oss på flera sätt.”

“Så, igen, tack för att ni väntat! Vi hoppas att få se i ABBA-arenan i London och ja – se – för vi har fyllt våra avatarer, våra digitala alter egon med så mycket vi kan av våra själar. Det är inte en överdrift att säga att vi är tillbaka.”

Agnetha, Björn, Benny, Anni-Frid 

Stockholm, 2 september 2021 

Lars Nylin