24 augusti 2021

SVT popsummerar i ”Svenska hits”

Lördagen 25 september är det dags för premiäravsnittet av SVT:s nya satsning Svenska hits med Little Jinder som en av programledarna. Det blir ett i fortsättningen årligen återkommande musikjubileum där livemusik, intervjuer och inslag hyllar stora musikaliska epoker från det senaste seklet.

I årets program Save Tonight – Svenska hits från videoeran leder värdparet Peter Siepen och Josefine ”Little Jinder” Jinder publiken igenom en hyllningskväll av den oförglömliga musikvideoeran som startade med MTV 1981 och sträckte sig in på 2000-talet. Indiepopbandet Amason och dansmusik-duon Rebecca & Fiona är kvällens husband.

Save Tonight – Svenska hits från videoeran är ett jättekul sätt att med ett svenskt perspektiv rama in musikhistorien. Det blir en fartfylld start på en serie vars kommande avsnitt kommer hylla fantastiska händelser i vår musikhistoria och några av våra särskilt stora och stilbildande artister och grupper, säger producent Charles Franz i ett pressmedelande.

– Det ska bli underbart att slungas tillbaka till tiden då jag bara låg hemma efter skolan och käkade cinnamon toast och tittade på ZTV eller MTV, säger Josefine Jinder som föddes under musikvideoerans kulmen 1988.

Tillsammans med förre ZTV-programledaren Peter Siepen leds publiken genom en kväll fylld av storslagna artistsamarbeten mellan dåtida och nutida stjärnor. Bland annat framför Eva Dahlgren låten Vem tänder stjärnorna tillsammans med Amason, 30 år efter att hon vann Årets låt på Grammis för den.

I programmet medverkar även bl a Mapei och Eagle-Eye Cherry. Dessutom är SVT:s egen Grammisprisade musikexpert Per Sinding Larsen på plats, fulladdad med perspektiv och analyser.

Save Tonight produceras av personerna bakom En kväll för Marie Fredriksson, På spåret, Det svenska popundret och Hitlåtens historia. Musiken som spelas live i programmet är genomgående svenska hits, men reportagen kommer att ge både utblickar och återblickar, och sätta de svenska låtarna i perspektiv till omvärlden.

Save Tonight – Svenska hits från videoeran sänds lördagen den 25 september kl 20.00 på SVT1 och SVT Play.

Lars Nylin