16 augusti 2021

Peter Jöback skriver självbiografi (och gör en massa annat)

I pandemins fortsatta skugga tar artister andra grepp. Få tar så många som Peter Jöback. Han är aktuell med ny musik, med på Allsången, gör trädgårdskonsert – och kommer senare i år med en självbiografi.

Peter Jöback var i somras aktuell som sommarvärd i P1. Nu skriver han sin självbiografi Att bära sig själv. Boken släpps senare i höst på Bookmark förlag.

Jöback berättar där öppet sin historia om hur han lyckades bli en av Sveriges största artister, trots ett bagage av familjehemligheter, skuldkänslor och skam. Det är en självbiografi om att komma till insikt och försoning men också en lustfylld kärleksförklaring till livet med musiken.

– Peter Jöback är en av det svenska folkets mest folkkära artister. Han har tjänat scenen i snart fyra decennier och hans framgång når långt utanför Sveriges gränser. Samtidigt har han gjort en spektakulär livsresa vid sidan av karriären som kommer att innebära stor inspiration och tröst för många läsare. Som förlag är vi mycket stolta över att få ge ut denna viktiga självbiografi, säger Ebba Barrett Bandh, litterär chef på Bookmark förlag, i ett pressmeddelande.

Men det slutar inte där med Jöback-nyheter.

Han släppte nyligen ny egenskriven musik tillsammans med Warner Music Sweden, först ut är singeln Better Man. Låten är skriven tillsammans med Kathryn Williams, Lisa Desmond och Pete Hammerton. Better Man är inspirerad av samhällsrörelserna #Metoo, Black Lives Matter, Stop Asian Hate och Greta Thunbergs Climate Strikes, och han vill med låten inspirera fler att bli den bästa versionen av sig själva. Det är snart tre år sedan Peter Jöbacks senaste album Humanology kom ut.

Jöback firar 40 år som artist. Förutom flera utsålda sommarkonserter på bland annat Solliden släppte Peter sitt sommarprat den 18 juli och det hyllade sommarpratet passerade 1 000 000 lyssnare redan första veckan.

Den 29 augusti kommer en exklusiv livekonsert sändas från Peters trädgård med band och gäster. I oktober är han med i TV4:s Så Mycket Bättre.

Lars Nylin

Bild Pressbild